5 باور غلط درباره زنبورها

تقریباً 20,000 گونه­ زنبور تاکنون شناسایی شده­ و عملاً می­توان در هر جایی آن­ ها را یافت. با توجه به میزان فراوانی زنبورها، حتماً به این فکر خواهید کرد که باید دانش زیادی درباره­ آن­ ها داشته باشید. اگرچه، موضوع اصلی این نیست. اکثر ما برخی موارد عمومی را درباره­ زنبورها و رابطه آن­ ها با تولید عسل را می­دانیم، ولی این موارد اکثراً موضوعاتی هستند که همه­ ما از آن­ ها آگاه هستیم.

ویدیوی 5 باور غلط درباره زنبورها

[jwp-video n=”1″]

تاریخ آشنایی و فعالیتهای انسان برای بهره برداری از زنبور عسل

آنچه تاکنون مسجل شده، این است که زنبورعسل خیلی پیش از انسان در روی زمین بوجود آمده و زندگی می کرده است. اولین اثر وجودی انسان در روی زمین که در کاوشهای زمین شناسی تاکنون بدست آمده متعلق به ۶۰۰۰۰۰ سال پیش است و حال آنکه همین کاوشهای علمی در اعماق زمین نشان می دهند که زنبور عسل حدود ۱۵۰ میلیون سال پیش وجود داشته و مشغول فعالیت و زاد ولد بوده است.

منتها با این تفاوت که در آن زمان فاقد یک زندگی اجتماعی بوده و مثل خیلی از زنبورهای غیر عسلی امروزی زندگی انفرادی داشته و هر زنبور لانه مخصوص بخود را ساخته و در آن زندگی می کرده است.
حدود ۵۰ میلیون سال بعد که دوره رشد و تکثیر شدید گیاهان و گل دادن آنها شروع شد. زنبورها از حالت انفرادی خارج و زندگی اجتماعی را ترجیح دادند و جمعیتها را بوجود آوردند.

باورهای غلط درباره زنبورعسل ها

عدم وجود اطلاعات باعث می ­شود که اطلاعات نادرست به عنوان اطلاعات درست منتشر شوند که این امر دلیل وجود بسیاری از تصورات اشتباه می ­باشد. در اینجا جهت کمک به شما، فهرستی از برخی باورهای غلط رایج درباره­ زنبورها را ارائه می ­کنیم.

باورهای غلط درباره زنبور

1- کُلونی­ های زنبورها به آسانی در طبیعت دوام می ­آورند

کُلونی­ های زنبورها در طبیعت به دلیل عدم وجود حفره­ های مناسب درون لانه­ هایشان، محدود هستند و قادر به ذخیره­ عسل کافی برای زمستان نیستند. اگر ذخیره­ غذایی آن­ ها برای ماه­ های سرد زمستانی کافی نباشد، کل کُلونی­ در معرض ریسک مردن به دلیل گرسنگی یا سرما قرار می­ گیرد. با فقدان غذا، زنبورهای جوان ضعیف می ­شوند و ممکن است خیلی زودتر از زنبورهای سالمی که تغذیه­ مناسبی دارند، بمیرند. همچنین، انگل ­ها و ویروس­ها، اغلب کل کُلونی را نابود می کنند.

طبیعت با زنبورها مهربان نیست، بطوری که می ­توان با استفاده از کُلونی های زنبور که با انسان ­ها ارتباطی ندارند، این موضوع را اثبات نمود. در فصل بهار، هر کُلونی حداقل یک اجتماع بزرگ ایجاد خواهد نمود؛ جمعیت کُلونی ها حداقل تا دو برابر افزایش خواهد یافت. ولی از آنجایی که اندازه کُلونی ها ثابت است، تنها کُلونی های اصلی در زمستان جان سالم به در خواهند برد. حتی تحت شرایط مطلوب و جمعیت ثابت، هر ساله نسل کُلونی ها نابود می ­شوند.

2- زنبورها با مواد شیمیایی مشکل دارند

زنبورها موجودات باهوشی هستند؛ آن­ ها اغلب از محیط پیرامون خود بهره ­برداری می ­کنند. یکی از مثال ­ها برای این موضوع، تمایل آن­ ها برای جستجو و جمع ­آوری مواد سمی است. زنبورها برخی از سمی ­ترین مواد شیمیایی موجود در طبیعت را با هدف استفاده از آن­ ها در جهت مبارزه با میکروارگانیسم ­ها، انگل ­ها و دفع مورچه­ ها جمع آوری می کنند. مواد شیمیایی جمع­ آوری شده به کندو برده شده و تمام سطح کندو به این مواد آغشته می شود.

مواد شیمیایی مورد علاقه­ زنبورها، رزین­های ترشح شده توسط گیاهان در شیره­ دفاعی­ شان هستند (که ما آن­ ها را با نام «پروپولیس» می شناسیم). زنبورها دانشمندان کوچکی هستند؛ آن­ ها می ­توانند برخی از مواد شیمیایی که در طبیعت یافت می ­شود را سم­ زدایی کنند. بسیاری از مواد سمی این چنینی، بصورت گرده یا شهد یافت می شوند. به عنوان مثال، گرده­ بادام سرشار از سم آمیگدالین است، که در صورت خورده شدن توسط انسان، از خود سیانید آزاد کرده و فرد را مسموم می کند.

هرچند، آفت­ کش ­ها و آلاینده ­های ساخت انسان، موجب افزایش نگرانی بوده و می توانند جزو عامل­ هایی باشند که تأثیری منفی بر جمعیت زنبورها دارند.

3- اکثر زنبورها درون کندوها زندگی می کنند

واقعیت این است که تنها زنبورهای اجتماعی، درون کندوها زندگی می ­کنند. زنبورهای اجتماعی 10 درصد جمعیت زنبورهای جهان را تشکیل می ­دهند، اما درصد کمی از آن ­ها برای خود کندو درست می کنند. اکثر زنبورها تنها بوده و در لانه­ های منحصربفرد خود درون خاک یا تنه­ درختان زندگی می کنند.

باور غلط درباره زنبور

4- زنبورداری بدون درمان، عمل درستی است

برخی زنبورداران بر این باورند که به دلیل اینکه ممکن است برخی آلودگی ­ها یا بیماری­ ها رخ دهد، نباید کلونی را درمان نمایید. کمک به کلونی هایی که باید از بین بروند، نوعی اقدام بر خلاف طبیعت است، بنابراین باید از آن خودداری کرد.
اگرچه، انجام این کار به سایر زنبورداران صدمه می ­زند. کنترل نکردنِ یک مشکل موضعی آلودگی ­ها ممکن است به کلونی های مجاور سرایت کرده و تلاش­های یک همکار زنبوردار را از بین ببرند. اثر دومینویی حاصل ممکن است منجر به از بین رفتن تمام کلونی های منطقه شود.

پرورش زنبور عسل با چنین روشی نتیجه می ­دهد، اما اغلب زنبورهایی را انتخاب می کند که خصوصیات بدی نظیر تحریک ­پذیری و ازدحام بیش از حد دارند. از آنجاییکه ماده­ ژنتیکی از ملکه­ زنبورها بدست می آید، دلیلی برای کشتن تمام زنبورهای کارگر درون یک کلونی پرحاصل بالقوه وجود ندارد.
تنها اعضای کلونی که باید بمیرند، زنبورهای نر و ملکه­ زنبورها هستند. کشتن عمدی آن­ ها در زمان مناسب، کار آسانی است، و ملکه را نیز می ­توان جایگزین نمود. در نتیجه، شما به جای یک کلونی از زنبورهای مرده، عسل به دست خواهید آورد.

5- تمام زنبورها نیش می ­زنند

این مورد، یکی از رایج­ ترین تصورات اشتباه درباره­ زنبورها بوده و همچنین دلیل ترس برخی از افراد از تمام زنبورها می­ باشد. هرچند، تمام زنبورها نیش نمی­ زنند. نیش زنبور، یک شیوه­ تخم­گذاری تغییر یافته است، بنابراین تنها زنبورهای ماده دارای نیش هستند. به جز زنبورهای آفریقایی، زنبورها اغلب موجوداتی غیرتهاجمی هستند. آن­ ها فقط می خواهند از بیشترین گل­ های ممکن بازدید کرده و به بچه­ های خود غذا دهند.

زنبورها تنها در زمان دفاع از لانه ­هایشان، تمایل به نیش زدن پیدا می کنند، بنابراین نباید آن­ ها را خشمگین کنید. بیایید به دوستان کُرک­دار خود (زنبورها) کمک کنیم و تصورات اشتباه را از بین ببریم.

زنبورها مخلوقات خارق­ العاده­ایی هستند که نقش مهمی در طبیعت ایفا می ­کنند. آن­ ها عسل تولید کرده و باعث گرده ­افشانی محصولات کشاورزی ما می­ شوند، پس بیایید با آن­ ها مهربان باشیم و تصورات اشتباه در مورد آن­ ها را از بین ببریم.

زنبورداری

2 دیدگاه برای “5 باور غلط درباره زنبورها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *