زهر زنبور دارای اثرات مفید بر سیستم اعصاب مرکزی و محیطی است، به همین دلیل از زهر زنبور برای اهداف درمانی استفاده میشود که در مقالات منتشر شده در آهوتا به برخی از استفاده های درمانی از زهر زنبور عسل اشاره شده است. این ماده در موارد ابتلا به بیماریهای قلبی، مشکلات مفصلی و استخوانی کمک میکند و نتایج بسیاری خوبی نیز در ایمونوتراپی (ایمندرمانی) در موارد آلرژی به نیش زنبور عسل دارد. اما گزارشات زیادی نیز درباره استفاده درمانی از این ماده در موارد ابتلا به بیماریهای مخرب مختلف سیستم عصبی وجود دارند. برخی از این بیماریها عبارتند از: ام اس، آلزایمر و پارکینسون. یا حتی بر روی بیماری ایدز نیز تاثیر دارد. در این مقاله به چگونگی تاثیر و درمان آلزایمر با زهر زنبور عسل خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
Toggleویدیو درمان آلزایمر با زهر زنبورعسل
بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر، رایجترین شکل زوال عقل در میان افراد مسن است، نوعی اختلال مغزی است که توانایی فرد در انجام کارهای روزمره را بطور جدی تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری معمولاً پس از ۶۰ سالگی آغاز میشود و در صورتی که بیشتر یکی از افراد خانواده به آن مبتلا شده باشد، ریسک بروز این بیماری بیشتر خواهد بود.
این بیماری به آرامی در بخشهایی از مغز آغاز میشود که قدرت تفکر، حافظه کوتاه مدت و تکلم فرد را کنترل میکند. افراد مبتلا ممکن است اسامی آشنایان و نزدیکان خود را به راحتی فراموش کنند. یک مشکل مرتبط با این بیماری، اختلال شناختی خفیف، بیشتر از حالت عادی، باعث ایجاد مشکلات در حافظه افراد با سنین مشابه میشود، اما این بدین معنا نیست که تمام افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف، به بیماری آلزایمر مبتلا خواهند شد.
دیر یا زود، علائم این بیماری بدتر میشوند. افراد مبتلا ممکن است اعضای خانواده خود را نشناسند یا در تکلم، خواندن یا نوشتن دچار مشکل شوند. ممکن است طرز مسواک زدن یا شانه کردن موهای خود را از یاد ببرند. پس از آن، ممکن است مضطرب و پرخاشگر شوند یا مسیر خانه خود را گم کنند. این بیماران در نهایت به مراقبت کامل احتیاج خواهند داشت. این امر ممکن است منجر به تحمیل استرس شدید به اعضای خانواده شود که باید از بیمار خود مراقبت نمایند.
هیچ گونه درمانی نمیتواند روند این بیماری را متوقف کند. اگرچه، برخی داروها ممکن است از بدتر شدن علائم بیماری جلوگیری نمایند، یا حتی وضعیت عمومی بدن را بهبود ببخشند، که از این میان، زهر زنبور داروی بسیار امیدوارکنندهای شناخته میشود و می توان درمان آلزایمر با زهر زنبور عسل را یک وضعیت بهبود بخش برای آن دانست.
گلوتامات یک انتقال دهنده عصبی محرک فراوان در سیستم عصبی مرکزی است. این مشکلات تحلیل عصبی، تغییرات در آزاد کردن و جذب گلوتامات به دلیل تغییرات در فعالیت انتقال دهندههای گلوتامات را نشان دادند. محققان زیستپذیری سلولی و انتقال سیگنال در سلولهای نورونی و میکروگلیال تحت درمان گلوتامات در حضور و عدم حضور زهر زنبور را بررسی کردهاند. آنها سمیّت گلوتاماترژیک را به سلولهای نورونی و سلولهای میکروگلیال اعمال کردند و دریافتند که زهر زنبور از مرگ سلولها جلوگیری میکند.
از این گذشته، زهر زنبور بطور قابل توجهی از سمیت سلولی گلوتامات جلوگیری کرده و پیشدرمان بوسیله زهر زنبور، فعالسازی کیناز MAP پس از قرار گرفتن در معرض گلوتامات را تغییر داد. این یافتهها نشان میدهند که درمان آلزایمر با زهر زنبور عسل امکان پذیر است و زهر زنبور عسل در کاهش سمیّت سلولی گلوتاماترژیک در بیماریهای تحلیلدهنده اعصاب مفید باشد.
درمان آلزایمر با زهر زنبور عسل
در سال ۱۹۹۱، ایکدا و همکارانش تحقیق «بررسی اتوکاردیوگرافیک کمّی کاهش گزینشی موقعیتهای پیوند آپامین در هیپوکامپ آلزایمر» را ارائه دادند. در این تحقیق، موقعیتهای پیوند آپامین با استفاده از اتوکاردیوگرافی کمّی در هیپوکامپ ۹ بیمار مبتلا به آلزایمر و ۸ فرد شاهد هم سن بررسی شد.
در مدت شکلگیری هیپوکامپی از افراد شاهد، موقعیتهای پیوند آپامین شدیداً در سابیکولوم و CAI متراکم شدند. در بیماری آلزایمر، کاهش قابل ملاحظه و مجزای موقعیتهای پیوند آپامین در سابیکولوم مشاهده شد. این کاهش موقعیتهای پیوند آپامین در سابیکولوم، با تراکم سلولی مرتبط است، اما با تراکم پلاک عصبی ارتباطی ندارد.
این نتایج نشان میدهند که در بیماری آلزایمر، یک کاهش آناتومیکی مجزای کانالهای K+ وابسته به (Ca2+) در مدت شکلگیری هیپوکامپی رخ میدهد.
در سال ۲۰۱۱، رومرو-کوریِل و همکارانش تحقیق «آپامین باعث تغییر شکل خمیری در نورونهای هیپوکامپی در موشهای اسپراگ-داولی پیر میشود» را ارائه نمودند. آنها اظهار میکنند که «آپامین نوعی نوروتوکسین (سم عصب) استخراج شده از زهر زنبور است و نوعی مسدودکننده گزینشی کانالهای K+ فعال شده با CA۲+ و دارای رسانایی کم (SK) میباشد. چندین مطالعه رفتاری و الکتروفیزیولوژیکی نشان میدهند که مسدود کردن SK بوسیله آپامین، ممکن است تحریکپذیری، انعطاف سیناپسی و نفوذ بلندمدت در ناحیه هیپوکامپی CA1 نورون را ارتقا ببخشد و به همین دلیل، آپامین به عنوان یک عامل درمانی در درمان بیماری آلزایمر پیشنهاد شده است.
هرچند، مکانیزمهای ریختشناسی دندریتی بکار رفته در این روند ارتقا، ناشناخته هستند. در تحقیق پیشرو، شیوه رنگآمیزی گلژی-کاکس و تحلیل شول جهت بررسی اثر آپامین بر مورفولوژی دندریتی نورونهای هرمی درون هیپوکامپ و کورتکس قدامی و نیز بر نورونهای مهرهای واسطه در سلولهای هستهای اکومبنس و گرانولی در چین دندانهای (DG) هیپوکامپ استفاده شدهاند. دریافتیم که در موشهای پیری که به آنها آپامین تزریق شد، تنها سلولهای گرانولی موجود در DG و نورونهای هرمی موجود در هیپوکامپ خلفی و بطنی تغییر کردهاند. تحقیق ما نشان میدهد که آپامین ممکن است مورفولوژی دندریتی در هیپوکامپ را تغییر دهد، که میتواند با ارتقای تحریکپذیری نورونی و انعطاف سیناپسی ناشی از آپامین در ارتباط باشد.»
گزارشهای منحصربفرد زیادی درباره اثرات مثبت این ماده در زوال عقل و آلزایمر وجود دارند که توسط لودیانسکی گزارش شده و توسط سی. کلارک، آر. گوردون، بی. هریس و سی. هلوی در سال ۱۹۹۹ در دایرهالمعارف عملکرد مکمل سلامتی منتشر شدهاند.
[wpipa id=”2991″]
آپامین چیست؟
آپامین یک نوروتوکسین پپتید آمینو اسید است که در اپیتوکسین (زهر زنبور) یافت میشود. زهر خشک زنبور عسل حاوی ۲ تا ۳ درصد آپامین است. بر اساس مطالب دایرهالمعارف ویکیپدیا، آپامین کانالهای SK، نوعی کانال K+ فعال شده بوسیله CA۲+– منتشر شده در سیستم عصب مرکزی را بطور گزینشی مسدود میکند.
به دلیل خاصّیت آپامین برای کانالهای SK، به عنوان دارویی در تحقیق بیوپزشکی جهت بررسی خواص الکتریکی کانالهای SK و نقش آنها در پسهیپرپلوریزاسیونی که بلافاصله پس از یک پتانسیل عمل رخ میدهد، استفاده میشود.
در تحقیق «اثر آپامین، سمی که کانالهای K+ وابسته به (Ca2+) را مهار میکند، بر فرآیندهای یادگیری و حافظه»، اثرات آپامین بر موشها مورد آزمایش قرار گرفته و اثرات آن بر فرآیندهای یادگیری و حافظه بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان دادند که کانالهای KCa حساس به آپامین، میتوانند به فرآیندهای حافظه کمک کنند.
آپامین در روشی برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر استفاده میشود.
خرید اپامین
برخی آزمایشگاهها این ماده را میفروشند. لطفاً به خاطر داشته باشید که این آزمایشگاهها این ماده را «تنها برای اهداف پژوهشی، نه برای مصارف انسانی» به فروش میرسانند. درباره استفاده از این ماده و آزمایشات در حال انجام که ممکن است بخواهید در آنها شرکت کنید، با پزشک خود مشورت کنید.
درمان با زهر زنبور عسل
مزیتهای درمانی زهر زنبور عسل، بخصوص در درمان بیماریهای مفصلی و استخوانی در انسانها و حیوانات، از زمانهای گذشته شناخته شده است. متأسفانه تنها در برخی کشورها، بخصوص در چین، کره جنوبی، جمهوری چک و رومانی، از این ماده استفاده میشود، بطوریکه در این کشورها درمانگاههای کامل برای انجام درمان به روش زنبوردرمانی احداث شدهاند. زهر زنبور را میتوان بصورت نیش طبیعی زنبور، تزریق، پماد، استنشاقی و قرص مصرف نمود.
[wpipa id=”3155″]
ایمونوتراپی بوسیله زهر زنبور در بسیاری از کشورهای اروپایی و در ایالات متحده آمریکا انجام شده است. این روش در کاهش حساسیت آلرژیک (موضعی و سیستمی) در افراد و به مرور زمان بسیار مفید است و مشخص شده است که ریسک واکنشهای سیستمی در افراد مبتلا به آلرژی به نیش زنبور را تا بیش از ۹۵ درصد کاهش میدهد.
بنابراین جواب این سوال «خیر» است! ما در حال حاضر نمیتوانیم درمانی با استفاده از زهر زنبور برای بیماریهای تحلیل عصبی دریافت نماییم. اگرچه، در حال حاضر توجه علمی زیادی به خواص دارویی زهر زنبور وجود دارد و هماکنون استفاده از آن برای ایمونوتراپی با نتایج بسیار خوب آغاز شده است و به زودی قادر به استفاده از آن برای سایر بیماریها خواهیم بود.
نشانه های هشداردهنده حساسیت:
- نامنظم بودن لبه پایول در نقطه گزش
- افزایش قطر پایول به بیش از ۲ سانتی متر
- تورم آشکار خارش و بثورات در بیرون از ناحیه ی گزش
- احساس طعم نشاسته در گلو
- سرفه های ناگهانی
- اشک ریختن
- ورم ملتحمه
- سردرد، سرگیجه و بالا رفتن دمای بدن
چنانچه هر یک از این نشانه ها دیده شود، باید زنبور درمانی را متوقف و آن را با دوره ۱۰ روزه آنتی هیستامین جایگزین ساخت. زنبوردرمانی را می توان پس از وقفه ای ۱۰ روزه تکرار کرد. با این وجود این کار را باید با دقت تمام انجام داد و اگر هر یک از علائم آلرژی از نو بروز کرد، می بایست بی درنگ درمان را متوقف ساخت.
آلرژیک، کمک های اولیه مشتمل بر بیرون کشیدن نیش از بدن، در صورت بروز واکنش مالیدن الکل اتیلیک ۷۰٪ بر روی نقطه ی گزش، قرار دادن پانسمان سرد بر روی پوست و مصرف آنتی هیستامین است.
نظر شما در مورد درمان آلزایمر با زهر زنبور عسل چیست؟ نظر خود را برای ما بنویسید.