عسل به اشکال فیزیکی متعددی وجود دارد و شناخت انواع شکل های عسل طبیعی قطعاً میتواند در انتخاب نوع مناسبتر آن در هنگام خرید و زمانی که میخواهید عسل را با مواد غذایی دیگری ترکیب کنید، کمک نماید. در فرصت مناسب، اشکال و طعمهای مختلف عسل را امتحان نمایید.
فهرست مطالب
Toggleویدئو شکل های مختلف عسل
۳ شکل عسل طبیعی
۱.عسل شان
امروزه یافتن عسل شان کار دشواری است، اما گاهی اوقات میتوانید یک شیشه عسل مایع که یک تکه برش خورده شان عسل در آن وجود دارد را در فروشگاه عسل بیابید. پیش از اختراع دستگاه استخراج عسل، عسل در اکثر مواقع بصورت عسل شان تولید میشد. امروزه، عسل بسیار کمی به صورت شان عسل تولید میشود.
عسل شان، تکههای عسل خام و خالصی است که مستقیماً از کندو برداشته میشود (شان مومی زنبور عسل بدون هیچ گونه دست کاری). این شکل از عسل، فرآوری نشده ترین شکل عسل است، بطوری که زنبورهای عسل، سلولهای مومی ششضلعی کندو را با عسل پر کرده و روی آن را با موم میپوشانند. عسل شان را میتوان درست مثل آبنبات جویدنی میل کرد. به دلیل اینکه عسل درون شان دست کاری نشده است و به نظر میرسد که بسیار خالص باشد، عسل ارائه شده به این شکل، دارای قیمت نسبت بالاتری میباشد.
خواص درمانی عسل شان:
عسل همراه با موم که از نظر گرده گل، بره موم و موم غنی است، در مورد سینوزیت، زکام اسپاسمی، ناراحتی های تنفسی، ورم معده و ورم لثه موثر است. در رابطه با برفک دهان آن را باید خوب جوید.
۲. عسل مایع
این نوع عسل را میتوان به راحتی در همه جا یافت. همان طور که به نظر میرسد، این نوع عسل متداولترین شکل عسل در اکثر مکانها است و بنابراین برای مصرف کننده بسیار شناخته شده میباشد.
عسل زلال و مایع هم میتواند خام و هم پاستوریزه باشد. این نوع عسل (بسته به تولیدکننده یا بستهبندی کننده) تصفیه شده است تا ذرات ریز، دانههای گرده گل و حبابهای هوای موجود در آن پس از استخراج از شان عسل بوسیله نیروی گریز از مرکز یا گرانش، حذف شوند. به دلیل اینکه عسل مایع را به راحتی میتوان به انواع مواد غذایی افزود، کاربردهای آن متفاوت است. این نوع عسل به عنوان شیره بر روی انواع پنکیکها و وافل ها و در انواع دستور پخت غذاها قابل استفاده است و این نوع عسل بخصوص برای پخت غذا و انواع نان و کیک و کلوچه بسیار مناسب است.
عسل مزبور ممکن است در فروشکاه به شکل های زیر مشاهده شود:
الف- عسل مایع: فاقد بلورهای قابل رویت است.
ب- عسل متبلور یا شکرک زده: به طور کامل سفت و جامد شده است. عسل های متبلور ممکن است طبیعی باشند؛ یعنی هیچ شروع کننده شکرک زنی به آن ها اضافه نشده باشد یا به وسیله یک جریات متبلور کننده تولید شده باشند.
۳. عسل خامهای
اگر از آن دسته افرادی هستید که از استفاده از عسل کار آشفته و بهمریختهای است، عسل خامهای که به عنوان عسل زده شده، عسل دارای ریزدانه یا عسل فوندانت نیز شناخته میشود، میتواند جایگزین بسیار خوبی برای عسل مایع باشد. عسل خامهای مثل عسل مایع سرازیر نمیشود، و قوام نرمی دارد و میتوان آن را مانند کره بر روی نان پخش کرد.
عسل بدین صورت شکل خامهای به خود میگیرد که یک بخش عسل دارای ریز دانههای بسیار زیاد با ۹ بخش عسل مایع ترکیب میشود. سپس این مخلوط در مکان خنک نگهداری میشود تا تبلور سریع آن افزایش یابد و ساختار بلوری ریزی تشکیل شود که به ایجاد یک ساختار خامهای نرم در عسل منجر میگردد که به نام عسل خامهای شناخته میشود. به دلیل اینکه انواع مختلف عسل خام با منشأ گل متفاوت، به سرعت متبلور میشوند و بصورت بلورهای قندی درشت در میآیند، بسیاری از تولیدکنندگان بوسیله خامهای کردن عسل، بر این مسئله غلبه میکنند. در حین فرآیند خامهای کردن، فرآیند تبلور که به دقت کنترل میشود، رنگ عسل را نیز روشنتر میکند، اما بر طعم و فواید مواد مغذی موجود در آن هیچ تأثیری نمیگذارد. برای مثال، رنگ عسل اسطوخودوس اعلای خامهای شده، درون شیشه سفید است، اگرچه افرادی که در کشورهای دارای آب و هوای گرم زندگی میکنند، ممکن است متوجه شده باشند که همین عسل خامهای خریداری شده از فروشگاهها ممکن است رنگ تیرهتری داشته باشند و با قرار گرفتن در دمای اتاق، ممکن است به مرور زمان روانتر شوند. این پدیده نشان میدهد که هوای گرم، باعث بازگشت عسل به حالت مایع اولیه میشود.
نکته: در صورتی که مقدار رطوبت عسل بسیار بالا باشد، عسل پایدار باقی نمیماند. هیچ تولیدکننده مشهوری به عسل آب اضافه نمیکند، زیرا این کار میتواند باعث تخمیر عسل و انتشار بوی الکل از آن شود. اما عسل خالص جمعآوری شده در کشورهای دارای رطوبت بالا، مانند مالزی و اندونزی، میل زیادی به تخمیر با گذشت زمان دارند، بخصوص زمانی که بخوبی هوابندی نشده باشند. همچنین ممکن است متوجه شده باشید که در این گونه کشورها، عسل معمولاً به شکل خامهای یافت نمیشود، زیرا حالت چسبندگی آنها نسبتاً کمتر است و سرعت تبلور این نوع عسلها نیز پایین است.
رنگ و طعم عسل
در صنعت تولید عسل، رنگ به عنوان معیار مناسبی برای طعم و عطر عسل استفاده میشود. بطور کلی، عسلهای روشنتر، دارای طعم ملایمتر و عسلهای تیرهتر دارای طعم قویتری هستند. رنگ و طعم عسل تا حد زیادی بوسیله منشأ گل شهدی که عسل از آن تولید شده، تعیین میشود. معمولاً زمانی که عسل در دماهای بالا نگهداری میشود، تیره شدن رنگ عسل سریعتر رخ میدهد. همچنین رنگ عسل پس از تبلور، روشن تر به نظر میرسد، به همین دلیل است که اکثر عسلهای خامهای غیر شفاف هستند و رنگ آن ها روشن است.
شما چه شکل از عسل را مصرف می کنید؟