عسل و پلاکت خون رابطه خوبی دارند و علاوه بر خواص بسیاری که عسل برای تقویت سیستم ایمنی بدن دارد هیچ عارضه ای نیز در اثر مصرف عسل در فرد به وجود نمی آید. پلاکت خون یکی از عناصر تشکیل دهنده خون است که نقش مهمی در انعقاد خون دارد؛ زمانی که فرد دچار خونریزی می شود اگر سطح پلاکت خون او پایین باشد نمی تواند به سرعت خونریزی را بند آورد که در برخی موارد منجر به مرگ می شود. از این رو باید پلاکت پایین خون یک مسئله جدی در نظر گرفته شود و اقدامات لازم برای درمان آن صورت بگیرد. معمولا خوردن مواد غذایی مناسب برای افزایش سطح پلاکت خون بسیار مهم است.
یکی از خوراکی های مهم برای تنظیم سطح پلاکت خون، عسل است که می توان آن را با سایر مواد غذایی مصرف کرد. در این مقاله بیشتر در مورد ارتباط عسل و پلاکت خون صحبت می کنیم.
فهرست مطالب
Toggleپلاکت خون پایین چیست؟ نحوه عملکرد پلاکت ها
پلاکت خون گروهی از سلول های خونی هستند که در کنار گلبول های سفید و قرمز خون فعالیت می کنند. وظیفه این پلاکت ها انعقاد خون است و تعداد بی شماری از آن ها در خون وجود دارد و فاکتورهای زیادی تعداد این پلاکت ها و سطح آن را در خون مشخص می کنند. ترومبوسیت ها یا پلاکت ها به صورت اجسام کروی کوچک و بدون هسته هستند که محل تشکیل آن ها در مغز استخوان است. در محل آسیب رگ و خونریزی پلاکت ها تجمع می کنند و طی فرآیندی به یکدیگر می چسبند و موادی را ترشح می کنند از این طریق می توانند خونریزی را متوقف نمایند.
در یک فرد سالم تعداد پلاکت های طبیعی خون بین ۱۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار در هر میکرولیتر خون است و زمانی که مقدار آن ها به کمتر از ۱۵۰ هزار میکرولیتر برسد گفته می شود سطح پلاکت خون پایین آمده است. در اصطلاح پزشکی به این حالت ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) می گویند. در صورتی که در رژیم غذایی بیمار مواد غذایی مغذی و مناسبی برای افزایش سطح پلاکت خون گنجانده شود می توان خیلی سریع این بیماری را درمان کرد.
نشانه های کاهش پلاکت خون چیست؟
عوامل مختلفی می توانند باعث کاهش سطح پلاکت خون (ترومبوسیتوپنی) شوند که از جمله می توان به عفونت های ویروسی مثل ایدز، انواع سرطان به خصوص سرطان خون، بیماری های ژنتیکی، کمبود ویتامین ب ۱۲، کمبود اسید فولیک، نارسایی مغز استخوان، بعضی داروهای شیمیایی، سندرم میلودیسپلاستیک، سیروز کبدی، کم خونی و بیماری های خود ایمنی، شیمی درمانی، کم خونی آپلاستیک و انواع تب مثل تب دنگی و مالاریا اشاره کرد.
مواردی شامل خونریزی ناگهانی و شدید در لثه و بینی، سردرد، کبودی پوست، لکه های قرمز روی پا، بثورات پوستی، خونریزی زیاد و طولانی دوران قاعدگی، خون در مدفوع یا ادرار، بزرگی طحال، ضعف یا خستگی و خونریزیمعده از نشانه های کمبود پلاکت خون است.
پلاکت خون و بیماری کرونا
با شیوع بیماری کرونا تحقیقات زیادی برای پیدا کردن علت ایجاد ویروس و درمان این بیماری انجام شد که نشان داد بین پلاکت خون و بیماری کرونا رابطه ای وجود دارد. براین اساس تعداد پلاکت های نابالغ در بیماران کرونایی به شدت افزایش می یابد و در نقاط مختلف بدن تشکیل لخته خون می دهند. همچنین تا حدودی مشخص شد که رابطه مستقیمی میان کرونا و کاهش خفیف پلاکت های خون وجود دارد.
در چنین شرایطی باید سطح پلاکت خون در سطح طبیعی حفظ شود تا از لخته شدن خون جلوگیری شود. یکی از مواد خوراکی مفید برای بیماران کرونایی مصرف عسل است که علاوه بر اینکه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند می تواند سطح پلاکت خون را در حد متعادل قرار دهد.
عسل و پلاکت خون
مواد خوراکی حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین c از مهم ترین مواد غذایی موثر در درمان پلاکت خون پایین است. عسل در انواع مختلف دارای آنتی اکسیدان فراوان است که می تواند در مدت کوتاهی سطح پلاکت خون را افزایش دهد. معمولا هر چه رنگ عسل تیره تر باشد میزان آنتی اکسیدان آن بیشتر و اثر درمانی قوی تری دارد.
مواد غذایی سرشار از ویتامین خانواده B مثل ویتامین B9 یا فولات که در نقش مهمی در تقسیم سلولی دارند برای افزایش سطح پلاکت خون مفید هستند. کمبود این ویتامین می تواند پلاکت خون را کاهش دهد از جمله مواد غذایی که می تواند پلاکت خون را بالا ببرد شامل غلات غنی شده، پرتقال، مارچوبه، اسفناج و عسل است.
بهترین عسل ها برای افزایش پلاکت خون کدام ها هستند؟
عسل های تیره رنگ یا به اصطلاح عسل سیاه مثل عسل زرشک و سیاه دانه و عسل شوید به دلیل داشتن مقدار زیادی اسید فولیک یا ویتامین B9، آهن، کلسیم و فسفر در افزایش تعداد سلول های پلاکت و گلبول قرمز موثر باشد.
راهکارهای درمانی عسل و پلاکت خون
برای افزایش سطح پلاکت پایین خون روش های درمانی و تغذیه ای بسیاری توسط متخصصان توصیه می شود که با مشورت پزشک افراد دچار پلاکت خون پایین می توانند یکی از روش ها را برای درمان انتخاب کنند. برای روش انتخاب درمان باید علت ابتلای فرد به پلاکت خون پایین مشخص شود؛ زیرا علاوه بر روش های تغذیه ای، روش های دارویی مثل آمپول پلاکت خون یا قرص افزایش پلاکت خون نیز برای درمان این بیماری وجود دارد.
در ادامه چند معجون گیاهی را معرفی می کنیم تا به اهمیت درمانی عسل و پلاکت خون پی ببرید.
۱.برای تهیه یک معجون مفید و مقوی می توان خوراکی های مثل دانه کنجد، گردو، موز، پسته، عسل و آب هویج را با هم مخلوط کرد و در فواصل زمانی معین آن را مصرف نمود. این معجون می تواند خیلی سریع سطح پلاکت خون را افزایش دهد.
۲.برای افزایش پلاکت خون و افزایش گردش خون می توان یک قاشق عسل را با پودر دارچین، چند عدد برگه زرد آلو، عرق بیدمشک، انجیر خشک و یک یا دو عدد موز مخلوط نمایید و با مقداری کنجد مصرف کنید.
جمع بندی
همانطور که گفته شد عسل و پلاکت خون رابطه بسیار خوبی دارند و عسل یکی از مواد خوراکی طبیعی خوشمزه است که برای درمان بیشتر بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد که گنجاندن آن در سبد غذایی می تواند به سلامت بدن کمک زیادی کند. وجود ویتامین های مختلفی مثل ویتامین B و C به خصوص آنتی اکسیدان های قوی در عسل به درمان پلاکت خون پایین کمک زیادی خواهد کرد.
دیدگاهی در مورد “عسل و پلاکت خون”
بسیار اطلاعات خوب و با ارزشی ارائه کرد ید ،بخصوص در مورد پلاکت موفق باشید و از این آگاهی های با ارزش ادامه دهید موفق باشید
آیا عسل باید طبیعی باشه یا همین عسل معمولی هم میشه؟
سلام
تمامی تحقیقات انجام شده مربوط به عسل طبیعی می باشد.