زنبور عسل با توجه به شهدی که مصرف می کند عسل های مختلفی هم تولید می کند، در این مقاله از آهوتا به معرفی عسل شاه بلوط شیرین و خواص آن می پردازیم.
فهرست مطالب
Toggleدرخت شاه بلوط
درخت شاه بلوط از سرده شاه بلوط است که بومی مناطق معتدل نیمکره شمالی میباشد. نام این درخت همچنین به مغزهای خوراکی و خوشمزهای اشاره دارد که این درخت تولید میکند. شاه بلوطها به تیره مشابه بلوط و راش تعلق دارد. ۴ گونه اصلی برای این گیاه وجود دارند که عبارتند از:
گونه اروپایی
شاه بلوط شیرین (Castanea sativa) که در ایالات متحده به نام «شاه بلوط اسپانیایی» شناخته میشود، تنها گونه اروپایی شاه بلوط است. این گیاه با موفقیت به نواحی هیمالیایی و سایر بخشهای معتدل آسیا وارد شد.
گونه آسیایی
در آسیا گونههای متعددی وجود دارند: کاستانیا رناتا، کاستانیا مولیسیما، کاستانیا داویدی، کاستانیا هنریی، کاستانیا سگوئینی
گونه آمریکایی
این گونه شامل کاستانیا دنتاتا (شاه بلوط آمریکایی، ایالات شرقی)، کاستانیا پومیلا (شاه بلوط آمریکایی یا الگینی، معروف به شاه بلوط کوتوله، شرق آمریکا)، کاستانیا آلنیفولیا (ایالتهای جنوبی)، کاستانیا آشی (ایالات جنوبی)، کاستانیا فلوریدانا (ایالتهای جنوبی) و کاستانیا پاپیسپینا (ایالتهای جنوبی) میباشد.
شاه بلوط ممکن است با گونههای دیگر شبیه به خود اشتباه گرفته شود، مانند:
شاه بلوط هندی (سرده Aesculus) که هیچ ارتباطی با گونه کاستانیا ندارد، اما بلوط بسیار شبیه به آن تولید میکند. با این حال، این گونهها برای انسان کمی سمی هستند.
شاه بلوط چینی آبی (تیره Cyperaceae) که ارتباطی با گونه شاه بلوط ندارد و دارای مغزهای دکمهای با طعم مشابه شاه بلوط هستند که از یک گیاه دارویی آبی بدست میآیند.
بلوط مونتانا (Quercus prinus)، در چین
راش آمریکایی (Fagus grandifolia)
عسل از گونههای کاستانیای زیر تولید میشود:
– شاه بلوط شیرین (Castanea sativa) که عمدتاً در اروپا یافت میشود.
– شاه بلوط آلگینی (C. pumila) که در شرق ایالات متحده آمریکا رشد کرده و عسل قوی و تلخی تولید میکند.
– شاه بلوط ژاپنی (C. crenata) که عمدتاً در کره جنوبی میروید.
– شاه بلوط چینی (C. mollissima)، بلوط هنری (C. Henryi)، سکوئین (C. seguiniii) که همگی در چین میرویند و میتوانند منبع تولید عسل باشند.
مغز میوهها (آجیلها)
میوههای این درختان، یعنی آجیلها، با سایر آجیلهایی که ما میشناسیم تفاوت دارند. این مغزها:
– سرشار از مواد معدنی پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلر، کلسیم، آهن و سدیم هستند.
– حاوی ویتامینهای C، B1، B2، B6، E و PP هستند.
– دارای پروتئین یا چربی بسیار کم هستند و کالری آنها عمدتاً از کربوهیدراتهای موجود در آنها تأمین میشود. میوههای تازه شاه بلوط دارای حدود ۱۸۰ کالری (۸۰۰ کیلوژول) در هر گرم مغز شاه بلوط هستند که این مقدار بسیار کمتر از گردو، بادام، سایر آجیلها و میوههای خشک شده (با حدود ۶۰۰ کیلوکالری در هر ۱۰۰ گرم) است.
– مقدار کربوهیدرات آنها با کربوهیدرات گندم و برنج برابر است.
– کلسترول ندارند
– چربی بسیاری کمی دارند که غالباً غیراشباع هستند.
– گلوتن ندارند.
– مقدار نشاسته آنها دو برابر سیبزمینی است.
– دارای قندهای مختلف، بخصوص ساکارز، گلوکز، فروکتوز (۸ درصد) هستند.
– حاوی ۴۰ میلی گرم ویتامین C در هر ۱۰۰ گرم محصول خام هستند، اما پس از حرارت دیدن (پختن)، مقدار آن تا میزان ۴۰ درصد کاهش مییابد. شاه بلوط تنها آجیل دارای ویتامین C است.
میوه این گیاه را میتوان پوست کند و خورد، اگرچه کمی قابض است، مخصوصاً در صورتی که پوسته آن جدا نشده باشد. اما زمانی که سرخ شده باشد، طعم خارقالعادهای دارد. این آجیل را پیش از سرخ کردن باید شکافت تا از ترکیدن میوه به دلیل انبساط جلوگیری شود. به محض اینکه مغز آن پخته شد، ساختار بافت آن مشابه سیبزمینی پخته شده با طعمی دلپذیر، شیرین و آجیل مانند میشود.
عسل شاه بلوط
شدت رنگ: تیره تا بسیار تیره
تن رنگ: رنگ عسل عادی یا تن رنگ قرمز
رایحه: چوبی، شیمیایی و گرم.
شدت رایحه: قوی
دوام طعم پس از خوردن: طولانی
سایر حسهای دهان: قابض (گس)
شدت عطر: قوی
شیرینی: ضعیف (عسلهای تلخ مانند عسلهای زیرفون و شاه بلوط شیرین، نسبت به عسلهای دیگر با طعم ضعیف مانند عسل اقاقیا، شیرینی کمتری دارند.)
تلخی: قوی (طعم تلخ، یکی از مشخصههای عسلهای شاه بلوط و زیرفون است و مشخصه اصلی تلخترین عسل جهان که در ایتالیا از گیاه بج بدست میآید.)
اسیدیته: ضعیف
نرخ تبلور: کُند. به دلیل مقدار بالای فروکتوز و مقدار پایین گلوکز، این نوع عسل برای مدتی طولانی مایع باقی میماند.
مقدار آب: بالا (که باعث دوام حالت مایع آن میشود)
رسانایی الکتریکی: بالای mS/cm ۸/۰ (مانند عسلهای بج، خلنگ، اکالیپتوس و زیرفون)
مقار فروکتوز: بالا، حدود ۴۰ درصد (مانند عسلهای اقاقیا، توپلو، آویشن، کالونا)
مقدار گلوکز: پایین، ۲۷ درصد
Gl: پایین، بین ۴۹ تا ۵۵ درصد
pH: مقدار نسبتاً بالای ۵ تا ۶. (عسلهای شهد گیاه به دلیل مقدار بالای مواد معدنی خود، دارای مقدار pH بالاتری هستند که از ۵/۴ تا ۵/۶ متغیر است)
[wpipa id=”3594″]
عسل شاه بلوط دارای الگوی فیزیوشیمیایی تقریباً معمولی با مقادیر کم نسبت گلوکز به آب و مقادیر بالای رنگ، رسانایی الکتریکی، آنزیمها، pH و نسبت فروکتوز به گلوکز است.
خاصیت پریبیوتیک عسل شاه بلوط: زیاد بالا نیست، با این حال بالاتر از عسل اقاقیا است.
توان ضدباکتریایی، نوع فعالیت ضدباکتریایی: متوسط تا زیاد، هم پراکسیدی و هم غیرپراکسیدی
قدرت آنتیاکسیدانی: بطور ویژهای بالاست (مانند عسل گندم سیاه، شهد گیاه، مانوکا، توالانگ و سراتونیا)
آزمایشگاهها عسل شاه بلوط را به عنوان عسلی دارای مقدار ۸۴ درصد عسل شکوفهای در آن دستهبندی میکنند، در حالی که باقی عسلهای موجود در آن، عسل شهد گیاه هستند.
درخت این گیاه حقیقتاً منبع بسیار خوبی برای شهد و گرده گل است، اما به دلیل حمله برخی حشرات مانند گونه نیمبالان از جمله Lachnus roboris L. (Lachnidae)، Myzocallis castanicola (Callaphididae)، Parthenolecanium rufulum (Coccidae)، مقدار زیادی شهد گیاه نیز تولید میکنند. زنبورهای عسل، شهد گیاهی که این حشرات از خود بر روی پوست درخت به جای میگذارند را نیز جمعآوری میکنند.
عسل شاه بلوط حاوی مواد معدنی
بر خلاف شکر سفید که عملا از مواد معدنی جدا شده است، عسل شاه بلوط حاوی مقادیر کمی از این مواد مغذی حیاتی است – یکی از دلایلی است که عسل سالمتر از قند می باشد. با این حال، مواد معدنی و غلظت های مختلف می تواند بین انواع مختلف عسل متفاوت باشد. عسل شاه بلوط نشان داده شده است که منبع خوبی از پتاسیم، کلسیم و منگنز است. همچنین نشان داده شده است که حاوی مواد معدنی بیشتر از بسیاری از عسل های دیگر است.
خواص ضد باکتری اثبات شده عسل شاه بلوط
عسل برای خواص آنتی باکتریایی و ضد قارچی شناخته شده است، اما بعضی از عسل ها، از جمله شاه بلوط، فعالیت های ضد باکتری خود را بهتر از دیگران انجام می دهند. گروهی از محققان اسپانیا دریافتند که عسل شاه بلوط دارای فعالیت قوی ضد میکروبی علیه استافیلوکوک اورئوس و اشرشیا کولی بود؛ دیگر عصاره های آزمایش شده در برابر S.aureus فعالیت نداشتند و تنها فعالیت ضعیف علیه E.coli بود.
علاوه بر این، تحقیقات دیگر نشان می دهد که عسل شاه بلوط همچنین دارای فعالیت ضد میکروبی متوسط نسبت به هلیکوباکتر پیلوری ، Bacillus subtilis ، Candida tropicalis و Candida albicans است. پیشنهاد شده است که خصوصیات ضد باکتری عسل شاه بلوط ممکن است تا حدودی به محتوای لیزوزیم آن مربوط باشد (لیزوزیم ها آنزیم هایی هستند که به دیواره سلول های باکتریایی آسیب می رسانند).
ویژگی های آنتی اکسیدانی قوی با استحکام فوق العاده قوی
در مطالعات متعددی که ظرفیت آنتی اکسیدانی انواع مختلف عسل را مقایسه می کند، عسل شاه بلوط در بالای آن قرار دارد. این عسل تیره رنگ نیز حاوی مقادیر فوق العاده بالا از اسید های فنولیک است که احتمالا برای بسیاری از ظرفیت آنتی اکسیدانی فوق العاده ای مسئول هستند.
همانطور که ممکن است قبلا بدانید، آنتی اکسیدان ها در غذاها مانند عسل شاه بلوط به محافظت از بدن ما از اثرات مضر رادیکال های آزاد کمک می کنند
فواید عسل شاه بلوط
دارای خاصیت ضدمیکروبی بالا
اجزای معین نشده آب و عصاره متابولیک عسل شاه بلوط، باکتریهای پاتوژنیک مانند اروینیا کاروتووورا، یرسینا انتروکولیتیکا و آئروموناس هیدروفیلیا را از طریق ایجاد اختلال در سیستم پیامرسانی باکتریها، مهار میکنند. تصور میشود که سیستم پیامرسانی باکتریها، میزان بیماریزایی باکتری را مشخص میکند. همچنین تصور میشود که این مواد به بخش کربوهیدرات عسل تعلق دارند.
کاهش درد
تصور میشود که خاصیت مسکن (تسکین درد) آن بوسیله شبهقلیاهای کینولینی آغاز میشود. این شبهقلیاهای کینولینی با غلظت بسیار بالایی در عسل شاه بلوط وجود دارد، در حالی که در عسلهای شهد گیاه، اقاقیا، آویشن، اسطوخودوس، گل قاصدک، سولا، تایموس، گل آفتابگردان و زیرفون با مقادیر کمتری یافت میشوند.
دارای اثرات محرک سیستم ایمنی
آپالبومین ۱، ماده غالب ژل رویال در عسل با خواص تحریک سیستم ایمنی، در عسلهای تکگل به مقادیر مختلف یافت میشود. عسل شاه بلوط دارای مقدار بالاتر آپالبومین است. مقدار این ماده به ترتیب زیر کاهش مییابد: شاه بلوط، گل قاصدک، تفاله انگور، زیرفون، اقاقیا.
دارای خواص مراقبت از سیستم گوارشی
مقدار نیترات (NO۳) موجود در عسل باعث ایجاد خاصیت محافظتی عسل برای سیستم گوارشی است. عسلهای تیره مانند عسلهای شهد گیاه و شاه بلوط شیرین، دارای غلظتهای شدیداً بالاتر نیترات نسبت به عسلهای روشنتر (اقاقیا، شکوفه پرتقال، اسطوخودوس، گل آفتابگردان و گیاه بج) هستند.
[wpipa id=”2991″]
بهبود عملکرد سیستم گردش خون
همانند تمام عسلهای تیره و قوی، عسل شاه بلوط نیز عملکرد سیستم گردش خون را بهبود بخشیده و فشار خون را کاهش میدهد.
برای مقابله با کمخونی و در موارد ابتلا به عفونتهای کلیه و مثانه مفید است.
گرده گل منبع فوقالعاده آنتیاکسیدانها است که نتایج بسیار خوبی در متعادلسازی سیستم عصبی و فقدان مواد معدنی در موارد ابتلا به کمخونی دارد. ترکیب بسیار خوبی از شاه بلوط شیرین و گرده شاه توت ایجاد میشود.
مناسب برای افراد دیابتی
شاخص کم گلیسمی عسل شاه بلوط ثابت می کند که چرا از عسل اقاقیا شیرین تر نیست. بنابراین عسل شاه بلوط مناسب برای بیماران دیابتی است. محتوای فروکتوز بالا از عسل شاه بلوط مقاومت در برابر گرانولاسیون دارد و برای مدت طولانی آن را به شکل مایع نگه می دارد. جالب توجه است، تلخی در این عسل پس از گرم شدن ناپدید می شود.
شاید به همین دلیل است که آن را به عنوان محبوب ترین شیرین کننده برای پخت شیرینی و بیسکویت استفاده می کنند.
سایر ادعاهای درمانی مردم درباره عسل شاه بلوط شیرین:
برای مقابله با مشکلات پروستات، خوب است. رگهای خونی را تقویت میکند. از تشکیل رگهای واریسی و هموروئید جلوگیری میکند. عصبها را تقویت میکند. برای رفع خستگی و ورم کبد مفید است. معده را تقویت میکند. برای رفع خستگی فیزیکی و ذهنی مفید است. عضلات را نیز تقویت میکند.
نظر شما درمورد خواص عسل شاه بلوط چیست؟لطفا نظر خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهی در مورد “خواص فوق العاده عسل شاه بلوط شیرین که کمتر کسی می داند”
بسیار عالی
خوشحالیم که مورد رضایت قرار گرفته.
مطلب خوبی بود
عالی