عسل آفتابگردان و خواص آن برای سلامتی

عسل آفتابگردان چیست؟ برای بیان این سوال و  خواص عسل آفتابگردان بهتر است ابتدا کمی درباره گل آفتابگردان توضیح دهیم. گل آفتابگردان با نام علمی Helianthus Annuus L. از تیره کاسنیان، احتمالاً یکی از معروف‌ترین گل‌های جهان است. این گیاه یک گیاه سالانه است، بدین معنا که باید هر سال در فصل بهار کاشته شود، زیرا نمی‌تواند در فصل زمستان زنده بماند. گل آفتابگردان گیاهی مرتفع است که تا ارتفاع ۳ متر و رأس گل آن تا قطر ۳۰ سانتیمتر رشد می‌کند. رنگ آن مانند خورشید زرد است و شباهت این گل به خورشید باعث انتخاب این نام برای آن شده است.

عسل آفتابگردان هم جزء آن دسته از عسل هایی می باشد که به سرعت کریستال (شکرک یا رس) می بندد، اما این باعث نمی شود آن را کمتر از سایر انواع عسل های طبیعی کم ارزش کند. برعکس، این عسل در واقع کاملا مغذی و غنی از عناصر مفید مانند اسیدهای آمینه و مواد معدنی است که دارای خواص ضد باکتری، انرژی دهنده و آنتی اکسیدانی هستند.

عسل آفتابگردان

ویدئو عسل آفتابگردان و خواص آن برای سلامتی

[jwp-video n=”1″]

 

گل آفتابگردان را بهتر بشناسیم

این گیاه در خاک حاصلخیز و مرطوب بخوبی زهکشی شده و با کود گیاهی فراوان بهتر رشد می‌کند. گل آفتابگردان به نور کامل خورشید نیاز دارد و در تمام طول روز به دنبال خورشید می‌چرخد. شکوفه‌ دهی آن‌ها در اوایل ماه جولای (اواسط تیرماه) آغاز شده و تا ۲۰ روز به طول می‌انجامد. شهد این گل معمولاً در روزهای گرم و به همراه شبنم صبحگاهی در دمای ۲۴ تا ۳۰ درجه سانتی گراد ترشح می‌شود. بر روی هر یک ساقه از این گیاه ممکن است تا ۱۵۰۰ گل وجود داشته باشد که از میان آن‌ها، اولین گل بیشترین شهد را تولید می‌کند.

رأس گل خوشه‌ای از گل‌ها است که از صدها یا هزاران گل به نام گلچه ایجاد می‌شود. گلچه‌های مرکزی مانند مرکز یک گل معمولی و گلچه‌های بیرونی مانند گلبرگ‌های زرد رنگ به نظر می‌آیند. این گل به دلیل رنگ زرد و اندازه بزرگ خود، به راحتی توسط حشرات و پرندگانی که به قصد گرده‌افشانی به سراغ آن می‌آیند قابل رویت است.

گل آفتابگردان گل نشان ایالت تگزاس ایالات متحده است، به همین دلیل ایالت تگزاس گاهی اوقات ایالت گل آفتابگردان نیز نامیده می‌شود. گونه‌های دیگری از همین تیره وجود دارند که معروف‌ترین آن‌ها گل آفتابگردان رویال کالیفرنیا است که گل‌های آن دارای رنگ بورگاندی (قرمز+بنفش) هستند.

تخمه و روغن آفتابگردان

این گل هزاران تخمه تولید می‌کند که ما آن‌ها را بصورت خام یا بصورت برشته شده به همراه نمک میل می‌کنیم. چلاندن تخمه این گل بصورت صنعتی، باعث تولید روغن آفتابگردان می‌شود. این روغن بصورت رایج به عنوان روغن سرخ کردنی در آشپزی و به عنوان نرم‌کننده در لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روغن آفتابگردان برای اولین بار در سال ۱۸۳۵ در امپراطوری روسیه بصورت صنعتی تولید شد. در حال حاضر بزرگ‌ترین تولیدکننده روغن آفتابگردان در جهان اوکراین، روسیه و آرژانتین هستند، اما گل آفتابگردان به منظور بهره‌برداری از تخمه‌های روغنی خود، بصورت گسترده در بسیاری از کشورهای اروپایی، بخصوص شرق و جنوب اروپا نیز کشت می‌شود. تولید عسل تک‌گل آفتابگردان سال به سال تا حد زیادی به گستره کشت بستگی دارد و میزان آن توسط سیاست‌های کشاورزی اروپا تعیین می‌شود.

عسل خام

عسل آفتابگردان چیست ؟

به دلیل اینکه سطح کشت زیادی از گل‌های آفتابگردان وجود دارد، زنبورها می‌توانند شهد و گرده گل کافی مورد نیاز خود را بیایند. در برخی کشورها، عسل آفتابگردان به عنوان عسل تک‌گل چندان اهمیتی ندارد و اغلب با سایر انواع عسل‌ها ترکیب می‌شود.

مصرف عسل در کشورهای شرق دور در دهه‌های اخیر بسیار افزایش داشته است. ژاپن و چین، الزام در مصرف عسل برای کودکان در مدارس را تعیین کرده‌اند و برخی از این عسل‌های مصرفی، عسل آفتابگردان هستند.

تبلور (شکرک زدن): این عسل به دلیل مقدار گلوکز بالای خود، دارای تبلور سریع (در عرض ۲ ماه) و بسیار سخت است و زمانی که متبلور می‌شود، بلورهای بسیار ریز با طعمی با طراوت (مانند فوندانت) ایجاد می‌کند.

گرده گل: تغییر میزان آن از مقادیر کمتر از ۲۰ درصد تا بیش از ۹۰ درصد ثبت شده است و میزان دانه گرده‌های آن در هر ۱۰ گرم، معمولاً کمتر از ۳۰۰۰۰ است.

خصوصیات برجسته: دارای رنگ زرد روشن منحصر به فرد، مقدار پرولین و اسیدیته کمی بالا و مقدار گلوکز بالا است که منجر به وجود مقدار زیاد فروکتوز+گلوکز و مقدار پایین نسبت فروکتوز به گلوکز می‌شود. در اکثر اوقات، عسل گل آفتابگردان دارای مقدار آب بالایی است که به وجود نسبت بالای گلوکز به آب منجر می‌شود. مقادیر پایین برای ساکارز و سایر اولیگوساکاریدها نیز ثبت شده‌اند.

 

ویژگی های عسل آفتابگردان

رنگ: زرد روشن با شدت کم

بو/رایحه: میوه تازه و گل‌دار (میوه مانند)، گرم و گیاهی، نه چندان شدید

شیرینی: متوسط

اسیدیته: قوی

تلخی: ناموجود

مقاومت/طعم ثانویه: کوتاه

عسل درمانی

خواص عسل آفتابگردان برای سلامتی

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که عسل آفتابگردان هیچ فایده‌ای برای سلامتی آن‌ها ندارد و چندان مغذی نیست، اما این موضوع حقیقت ندارد. این عسل تمام خاصیت‌های هر عسل تولید شده توسط زنبورها را دارا می‌باشد و علاوه بر آن‌ها، خواص ویژه این گیاه را نیز به همراه دارد.

زنبور درمانگرها این عسل را برای درمان مشکلات دستگاه گوارش، بیماری‌های ریه و کلیه و بخصوص بیماری‌های قلب و عروق خونی توصیه می‌کنند. این عسل برای تمام بیماران قلبی توصیه شده است و برای افراد مسن که نیاز به استراحت و انرژی مضاعف دارند (به دلیل خواص تقویت کنندگی آن) و کودکان در حال رشد (به دلیل تقویت سیستم ایمنی بدن) بسیار مفید است.

این عسل نیز همانند تمام عسل‌های دیگر، دارای خواص ضد میکروبی است و برای ترمیم زخم، آماس پوست، ورم غشای مخاطی بینی و سینوزیت توصیه شده است (و به صورت رقیق شده با آب، برای شستشوی زخم نیز استفاده شده می شود).

عسل آفتابگردان به دلیل مقدار آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن نیز برای تمام انواع سرماخوردگی و آنفولانزا و علائم ناخوشایند آن‌ها مانند عطسه، سوزش گلو و تب توصیه شده است. یک قاشق چای خوری عسل را درون چای ولرم (و نه داغ) حل نموده و بنوشید. به خاطر داشته باشید که (برای بزرگسالان) در وضعیت‌های حاد، روزانه به ۵ یا ۶ قاشق غذاخوری از این عسل احتیاج دارید.

فواید عسل

دستورالعمل‌ها برای استفاده از فواید عسل آفتابگردان

* برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا :۱۰۰ گرم عسل را با آب یک و نیم عدد لیمو مخلوط نموده و ۳ بار در روز مقدار ۲ قاشق غذاخوری از آن را مصرف نمایید.

* به عنوان شربت سینه (خلط آور): از مقداری از عسل آفتابگردان درون دمنوش بارهنگ استفاده کنید.

* برای سرفه، سوزش گلو و تب: در زمان ساخت شربت تربچه سیاه از این عسل استفاده کنید. هم بزرگسالان و هم کودکان باید ۳ بار در روز و هر بار ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیش از هر وعده غذایی، ۱ قاشق غذاخوری از این شربت را مصرف نمایند. در وضعیت‌های حاد، می‌توانید مقدار بیشتری از آن را مصرف کنید. همچنین توصیه میشود مقاله درمان سرفه با عسل را مطالعه کنید.

جهت تقویت و بهبود رشد مو: برخی افراد ادعا می‌کنند که این دستورالعمل برای این منظور کارساز است: به اندازه یک چهارم یک پیاز، عسل آفتابگردان بر روی این پیاز بریزید و این مخلوط را بر روی ریشه موهای خود بمالید و پس از ۳۰ دقیقه با آب گرم بشویید. در صورتی که موهای شما خشک است، کمی روغن زیتون نیز به این ترکیب اضافه کنید.

برای رفع یبوست اسپاستیک: کمی عسل آفتابگردان را با دو برابر مقدار آن خمیر کدو یا حریره کدو مخلوط کنید. مقدار ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری از آن را ۴ تا ۵ بار در روز میل کنید،

دستورالعمل توصیه شده برای بیماری‌های ریه: ۲۰۰ میلی‌لیتر آب هویج، چغندر و ترب کوهی ترکیب شده با ۲۰۰ میلی‌ لیتر عسل آفتابگردان و آب دو عدد لیمو و بهم زدن این مواد به مدت ۳۰ دقیقه و در دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه. ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیش از هر وعده غذایی، مقدار ۱ قاشق غذاخوری از این مخلوط را بخورید.

 

فواید تخمه‌های گل آفتابگردان

اگر خوردن تخمه‌های گل آفتابگردان را دوست دارید، بنابراین از قبل از فواید خارق‌العاده آن برای سلامتی برخوردار شده‌اید. این تخمه‌ها حاوی سلنیوم (مهار سرطان)، منیزیم و مس (لازم برای سلامت استخوان‌ها، اعصاب، استرس، میگرن و کمک به آرام شدن)، ویتامین E (برای پوست، دردهای آرتروزی)، آنتی‌اکسیدان‌ها و غیره هستند.

 

عسل آفتابگردان و آلرژی

آیا عسل آفتابگردان باعث بروز حساسیت می شود؟ از آنجایی که عسل آفتابگردان، گرمی نسبتا بالایی دارد، احتمال میرود که واکنش های آلرژیک در افراد مبتلا به حساسیت نسبت به گرده آفتابگردان یا فرآورده های زنبورعسل، باعث واکنش شود . به طور معمول، گرده یک عنصر مفید است که سیستم ایمنی را تحریک می کند و موجب پاسخ قوی تر به سیستم ایمنی می شود.

با این حال، برخی از سیستم های ایمنی بدن تمایل به واکنش بیش از حد دارند، مشاهده عناصر بی ضرر مانند گرده را به عنوان پاتوژن های تهدید کننده، که باعث علائم خفیف آلرژی (خارش) و یا جدی تر (شوک آنافیلاکتیک) می باشد. اگر بعد از خوردن عسل آفتابگردان یا سایر عسلها علائم حساسیت، خود را نشان داد، به دنبال کمک پزشکی باشید. به عنوان یک قاعده کلی، اگر شما مطمئن نیستید که به عسل خاصی حساسیت داشته باشید، اما به انواع دیگر، زنبورها یا گرده از گیاه که از آن عسل ساخته شده است، ابتدا آزمایش آلرژی پوست را برای تأیید انجام دهید تا آلرژی بالقوه را بیابید.

 

آیا تاکنون عسل آفتابگردان مصرف کرده اید؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را در قسمت دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.

خرید عسل

3 دیدگاه در “عسل آفتابگردان و خواص آن برای سلامتی

  1. ناشناس گفت:

    لطفا دقیقا نوع ویتامین های این عسل را مشخص کنید

    1. براتی گفت:

      با سلام
      لطفا به مقاله “ویتامین های عسل” مراجعه کنید.

  2. ناشناس گفت:

    سلام من زنبور دار هستم.به تجربه دریافتم عسل آفتابگردان قویترین عسل برای سرماخوردگیست.در رفع سرماخوردگی هیچ عسلی به عسل آفتابگردان نمیرسد.شاید آنتیبیوتک بسیار قوی دارد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *