ارزش غذایی عسل بستگی به نوع گل ها و گیاهانی دارد که مورد بهره برداری قرار می گیرد. بی تردید اختلاف گل ها و میوه ها در فصول سال، تاثیر فراوانی بر میزان ارزش محصول “عسل” دارد.
ویدیو ارزش غذایی عسل
گیاه شبدر، برگ های سیب و تمرهندی و کاکتوس، گل پنبه و گل پرتقال، بهار نارنج و خار کوهی، گیاه آویشن و گون، گل های زیبای میخک و ختمی، گل گیلاس و زرد آلو و شبرنگ، گل های سرخ و نسترن و صدها گل و گیاه دارویی دیگر، هر یک در کیفیت عسل نقش داشته و اثر دارویی ویژه همان گیاه را به عسل می بخشد.
در واقع ارزش غذایی عسل بستگی به گل و گیاهی دارد که زنبور عسل آن را مکیده است. مثلا زنبور عسل وقتی بر گیاه آویشن می نشیند و شهد آن را می مکد و عسل می تراود، این عسل موجب تقویت معده و از بین رفتن نفخ معده و روده می شود، زیرا گیاه “آویشن” نیز همین خواص دارویی و غذایی را در بر دارد.
یکی از ارزش غذایی و دارویی عسل، خاصیت ضد سرطانی آن است، به همین جهت در گذشته توانسته عده ای از مبتلایان را درمان کند، ولی چنانچه در تمام بیماران موثر نشده است، عسل آن تقلبی بوده یا حداقل صد در صد طبیعی نبوده است. “عسل طبیعی” رادیکال های آزاد مولکولی در میان سلول های بدن را محاصره و دستگیر و از محیط سلولی خارج می کند. این رادیکال های آزاد موجب تخریب سلولی شده و عامل باز دارنده فعالیت سالم سلولی می باشد.
“عسل” همان کاری را می کند که “هویج و سبوس” و بسیاری از میوه جات و سبزیجات مانند: کاهو، کدو، کلم، اسفناج، سویا، مواد فیبر دار و سلولزی انجام می دهند.
عسل طبیعی
آنتی اکسیدان نیرومندی است و همانند خرما، انگور و مرکبات مخصوصا لیمو ترش و لیمو شیرین، عوامل اکسید کننده عناصر حیاتی سلول ها را خنثی کرده، آن ها را از میحط سلول خارج می کند. یکی از خواص شفابخش عسل تقویت کننده خواص دیگر داروها اعم از شیمیایی یا گیاهی می باشد. امروزه در طب سنتی و گیاهی عسل به دلیل خواص و طعم استثنایی خود از اهمیت به سزایی برخوردار است و می تواند به تنهایی یا همراه با سایر گیاهان دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
عسل طبیعی محصول عصاره حیاتی گل و گیاه به اضافه شهد حاصل از فرآیندهای انجام گرفته توسط زنبور عسل می باشد. عسل برگرفته از شکوفه و گل های مرکبات مانند بهار نارنج ، لیمو ترش و لیمو شیرین، برای سیستم عصبی مفید بوده و قلب و کبد را بهبود می بخشد.
مهمترین ترکیبات اساسی تشکیل دهنده ی عسل عبارتند از:
مواد قندی
عسل دارای بیشترین مواد قندی است. مواد قندی هیچ محصول و فرآورده دیگری از این لحاظ با عسل برابری نمی کند. دانشمندان علوم تغذیه در تحقیقات جدید خود به این نتیجه رسیده اند که میزان مواد قندی موجود در عسل ۷۵ تا ۷۹ درصد وزن عسل را تشکیل می دهد.
مواد پروتئینی
مواد پروتئینی موجود در عسل نیز قابل توجه است. این مواد سریعا هضم شده و قابل جذب می باشند. عسل دارای اسیدهای آمینه فراوان و مختلفی بوده که شرح آن در این مجموعه موجب طولانی شدن بحث خواهد شد.
آنزیم های عسل
عسل به مقدار فراوان دارای آنزیم هایی است که در فرآیند کانالیزوری مواد شیمیایی شرکت کرده، در هضم و ساماندهی مواد مختلف غذایی در بدن کمک می کنند. به همین دلیل عسل پر ارزش ترین ماده غذایی برای انسان به شمار می رود و به خاطر داشتن آنزیم های متنوع، عالی ترین ماده غذایی و دارویی در فیزیولوژی بدن آدمی رقم زده می شود.
املاح معدنی
دانشمندان علوم تغذیه و زیست شناسی در مباحث مربوط به ارزش غذایی عسل به این نتیجه رسیده اند که عسل از غنی ترین منابع املاح معدنی مورد نیاز بدن است.
این عناصر عبارتند از: سدیم، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منگنز، آهن و مس.
این عناصر مهم در تکوین عضلات و تشکیل استخوان ها و تقویت آن ها بسیار لازم و ضروری می باشند. به علاوه ریز مغذی های دیگری مانند: روی، سلنیوم، نیکل و برخی شبه فلزات دیگر در عسل به مقدار کم وجود دارد که در فعالیت حیاتی سلول ها نقش مهمی را ایفا می کنند.
ویتامین های حیاتی
امروزه اهمیت نقش ویتامین ها در سلامت انسان جای هیچ گونه بحث و تردیدی را باقی نگذاشته است. “عسل طبیعی” به عنوان یک اکسیر حیات بخش، دارای مقادیر فراوانی از انواع ویتامین های مورد نیاز بدن می باشد که نقش عظیم در فعالیت و فرآیندهای حیاتی بر عهده دارند.
مهمترین این ریز فاکتورهای حیاتی عبارتند از: ویتامین های B1، B2، B3، B5، B6، B12 و ویتامین های H، D، G،…
پژوهشگران در مراکز تحقیقاتی برای دستیابی به منابع سرشار حیاتی موجود در عسل در تلاش بوده و به دنبال کشف برکت های بی شماری هستند که خداوند در عسل نهاده است.
هورمون ها و آنتی بیوتیک ها
آزمایش های مختلف نشان داده است که عسل به مقدار فراوان حاوی هورمون های حیاتی برای فعالیت انسان است.
هم چنین دارای آنتی کور با آنتی بادی هایی می باشد که وظایف آن ها مقابله با میکروب های مضر برای انسان به شمار می رود. محلول عسل تازه به نسبت ۵۰% عسل و ۲۵% آب، اثرات میکروب کشی موثر بر باکتری های مختلف دارد.
عسل دارای مقدار کمی چربی (در موم) و مواد قلیایی می باشد که برای انسان مفید بوده و هیچ گونه اثر سوء و زیان باری بر فرآیند هضم ندارد. این ماده حیات بخش یکی از بزرگترین نعمت های الهی بوده که بر آدمیان ارزانی شده است.
ارزش غذایی عسل را در لیست منبع سرشار مواد قندی ممتاز قرار داده اند. با وجود اینکه برخی انواع عسل متاسفانه از شکر معمولی تهیه شده اند، اما بیشترین انرژی را می دهند. یک کیلو گرم شکر ۳۹۰۰ کالری انرژی تولید می کند، اما از یک کیلو کیلو گرم عسل طبیعی ۳۱۵۰ کالری انرژی حاصل می گردد.
قند عسل
چون عسل از عناصر قندی بیشتر برخوردار است، در اولویت مطلق مواد غذایی قندی قرار می گیرد و هیچ بحثی در این مورد نیست. هم چنین باید مواظب بود که دمای گرم کردن عسل بالاتر از ۶۰ درجه نباشد؛ زیرا خواص و ارزش های غذایی و حیاتی خود را از دست می دهد. یکی از خاصیت های قندهای عسل این است که به سرعت در روده جذب بافت روده می شوند و آنگاه به کبد می روند.
داشتن انرژی با عسل
عسل از لحاظ ذخیره انرژی عضلانی و تجدید نیرو از شکر معمولی بهتر عمل می کند. به همین دلیل است که کشتی گیران هنگام تمرین های ورزشی مقداری عسل می خورند، عسل منبع سرشار از انرژی است و مصرف به اندازه آن هیچ ضرری ندارد. پروفسور تاون سند عسل را یک غذای ضروری برای ورزشکاران توصیه کرده است. ورزشکارانی که در رقابت های سنگین مقدار زیادی از انرژی خود را از دست می دهند، با خوردن چای یا قهوه که با عسل شیرین شده است، دوباره انرژی خود را به دست می آورند.
عسل اگر بعد از تمرین های ورزشی مصرف شود، کمبود انرژی حاصله را جبران می کند. تجربه نشان داده است کسانی که عسل مصرف می کنند، قدرت شان برای انجام کارهای سخت بیشتر از کسانی است که عسل نمی خورند. دکتر وودارد مشاور پزشکی تیم های المپیک می گوید “در بازی های سنگین، ورزشکاران مقدار زیادی از قند بدن شان از بین می رود که عسل توانایی جبران آن را دارد”.
عسل به رشد بافت های بدن، به ویژه بافت های جوان کمک می کند، روغن های معطر عسل برای مغز و رگ های قلب مفید و نشاط آور است. به همین دلیل پروفسور کوستوگلوبوف عسل را برای آن عده از افرادی که فعالیت هایی فکری سنگین دارند و بیمارانی که به تازگی بهبود یافته اند، توصیه می کند.
عسل در کدام گروه مواد غذایی است؟
عسل یکی از مواد غذایی محبوب و پرخاصیت است که در دسته کربوهیدرات ها و مواد قندی قرار میگیرد. این ماده طبیعی توسط زنبورهای عسل تولید میشود و حاوی قندهای سادهای مانند گلوکز و فروکتوز است که به سرعت انرژی بدن را تأمین میکنند. عسل علاوه بر طعم شیرین و دلپذیری که دارد، خواص زیادی نیز به همراه دارد. این ماده سرشار از آنتیاکسیدانها و ویتامینهاست و میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند
ارزش غذایی عسل
عسل مقدار زیادی از ویتامین ها را در خود دارد، ویتامین B2 نقش به سزایی در جذب مواد غذایی دارد و مقاومت بدن را در برابر بیماری های عفونی بیشتر می کند. نبود ویتامین B6 سبب می شود که درصد میزان سموم میکروبی و غذایی در بدن بیشتر شود و در شیرخواران سوء هاضمه به وجود بیاورد. اما اسید کولیک نقش به سزایی در فرآیند خون سازی بدن دارد. اسید فولیک، فعالیت هورمون های جنسی را بیشترمی کند.
پروفسور شوین” می گوید: «اعضای بدن انسان می توانند مقادیری زیاد از عسل را جذب کنند، بدون این که آسیبی ببینند. در این زمینه دانشمندی به نام نواکر آزمایشی بر روی خود انجام داد و روزانه ۳۰۰ گرم عسل را که با آرد و روغن زیتون مخلوط کرده بود، مصرف می کرد بدون این که درد یا ناراحتی احساس کند. همچنین ملادینوف آزمایش هایی روی خون و ادرار ۵۰۰ بیمار که برای بیست روز تحت عسل درمانی قرار گرفتند مصرف (۱۰۰ تا ۵۰۰ گرم) انجام داد. نتایج آزمایشات نشان داد که قند خون بیماران هیچ افزایشی نداشته و انرژی از قند در ادرار آنها دیده نشده است.
طبق اظهار نظر آقایان زایس، فیلیپس و گیلاس عسل به هضم غذا و تبدیل آن به انرژی کمک می کند.
نظر شما در مورد ارزش غذایی عسل چیست؟ آیا عسل می تواند جایگزین خوبی برای مکمل های انرژی زا باشد؟ نظر خود را در قسمت دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهی در مورد “ارزش غذایی عسل؛ ۶ ترکیب اصلی عسل و نکاتی که حتما باید بدانید!”
ممنون از مقاله خوبتون
خیلی خوب بود توضیحاتتون
سلام.ممنون .خیلی خوب بود.از دست اندرکاران
وبسایت به این خوبی سپاسگزارم
سلام.ممنون .خیلی خوب بود.از دست اندرکاران وبسایت
به این خوبی سپاسگزارم
ممنون