اجزای تشکیل دهنده بره موم همیشه مورد مطالعه بوده است و با توجه به تحقیق اخیر توسط کورک-گورکا و همکارانش، تاکنون حدود ۳۰۰ ترکیب وجود دارند که از بره موم جدا شدهاند. مهمترین اجزای آن اسیدهای فنولی، فلاوونوئیدها، ترپنها، مواد موم-چربی، موم زنبورعسل، عناصر زیستی و بسیاری اجزای دیگر مانند ویتامینها، پروتئینها، آمینواسیدها و قندها هستند. از لحاظ کمیت و نوع، ترکیبات فنولی (پلیفنولها) اکثر گروههای، ترکیبات بره موم را تشکیل میدهند.
رنگ بره موم در حالت عادی قهوهای تیره است، اما بره مومهای سبز، قرمز، سیاه و سفید رنگ نیز وجود دارند. این امر به این دلیل رخ میدهد که گیاهان بهرهبرداری شده توسط زنبورها، بسیار متفاوت هستند و ترکیبات این بره مومها هرگز مشابه یکدیگر نخواهند بود. ترکیبات بره موم در هر کندو به فصل، آب و هوا و ناحیه جغرافیایی بستگی دارند.
فهرست مطالب
Toggleترکیبات بره موم خام سپیدار
بلسانها
از صمغ بدست آمده از صنوبرها سرچشمه میگیرند، قابل حل در اتانول بوده و ۴۰ تا ۷۰ درصد تمام اجزای بره موم را تشکیل میدهند و عمدتاً عبارتند از:
* مواد فنولی: فنولها، اسیدهای فنولی، استرها، فلاوانونها، دیهیدروفلاوانونها، فلاوونها، فلاوونولها، کالکونها، گلیسریدهای فنولی.
* مواد چربیدار آلیفاتیک: اسیدها، الکلها، استرها، آلدهیدها، کتونها، اسید و استرهای بنزوئیک.
روغن عصارهای
دارای منشأ صنوبری هستند و در اتانول حل میشوند. ۳ تا ۵ درصد کل محتوای بره موم را تشکیل داده و تک و سسکویترپن هستند.
غیربلسانها
موادی که بوسیله زنبورها اضافه شدهاند و قابل حل در اتانول نیستند، همچنین ۲۰ تا ۳۵ درصد ترکیبات بره موم را تشکیل میدهند. این مواد، ترکیبات موم زنبور هستند.
سایر مواد
تقریباً ۵ درصد کل بره موم. تا حدودی قابل حل در اتانول هستند و از منبع زنبور و ترکیبات گرده گل وارد بره موم میشوند.
* عمدتاً مواد معدنی هستند
* مقدار میانگین خاکستر: ۱/۲ درصد
* پلیساکاریدها: ۲ درصد
* پروتئینها، آمینو اسیدها، آمینها و آمیدها: ۷/۰ درصد
* مقادیر کمی از کربوهیدراتها، لاکتونها، کوئینونها، استروئیدها، ویتامینها
به دلیل اینکه بره موم از درختان متفاوتی ساخته میشود که تحت تأثیر شرایط جغرافیایی و هواشناسی متفاوتی قرار دارند، ترکیب بره موم حتی در یک کندو با کندوهای دیگر بسیار متفاوت است. برای مثال، بره موم سبز برزیلی دارای ترکیب متفاوتی است.
ترکیبات بره موم خام باکاریس
مواد بلسانی
۴۵ تا ۶۰ درصد کل محتوا بوده و عمدتاً اسید سینامیک و مشتقات آن، اسید کوماریک، ترکیبات چربیدار، آرتپیلین C و مقادیر کمی از مواد فنولی مانند فلاوونوئیدها، اسید بنزوئیک، اسیدها و استرهای آلیفاتیک.
مواد غیربلسانی
۱۰ تا ۱۵ درصد تمام اجزای تشکیل دهنده را تشکیل میدهند، دارای منشأ باکاریس بوده و ترکیبات چربیدار مانند آلکنها و ترپنوئیدها هستند.
موم زنبور
به مقدار ۱۵ تا ۲۵ درصد و بالاتر از مقدار موجود در بره موم عادی، وجود دارد.
سایر مواد
موادی در حدود ۵ درصد اجزای تشکیل دهنده، که عمدتاً عبارتند از:
* ۵/۲ تا ۵/۴ درصد مواد معدنی
* ۱ تا ۲ درصد کربوهیدراتها: فروکتوز، ماننوز، اینوسیتول، اریتروز
* ۱ تا ۲ درصد گلیسرول، اسیدهای دارای چربی کمتر، آمینو اسیدها، آمینها
[wpipa id=”3155″]
تحقیقات انجام شده بر روی بره موم
طب مکمل و جایگزین مبتنی بر شواهد که در سال ۲۰۱۴ تحقیق «پلیفنولها به عنوان نقشآفرینان کلیدی برای اثرات ضدلوسمی بره موم» توسط مورتالا بی. ابوبکر و همکارانش از دانشگاه ساینس مالزی را منتشر کرد، مبناهای مولکولی فعالیت ضدلوسمی بره موم خام و پلیفنولهای تنها بر خطوط سلول سرطان خون (لوسمی) را بررسی نموده و نشان میدهد که بره موم پتانسیل استفاده در درمان و پیشگیری لوسمی را دارد.
بره مومهای مورد مطالعه، بره موم صنوبر معمولی، از صمغ درخت صنوبر لرزان (Populus tremula)، و بره موم سبز برزیلی، ساخته شده از صمغ درخت باکاریس دراکونکوفولیا (Baccharis dracunculifolia) بودند. مشاهده میکنیم که این دو نوع بره موم دارای اجزای تشکیل دهنده متفاوتی هستند، با این حال هر دو خواص ضدسرطانی بره موم و ضدتوموری در آنها وجود دارد.
این تحقیق چنین نتیجهگیری میکند که بره موم و محتوای فنولی أن، دارای فعالیتهای ضدلوسمی هستند که از طریق تعدادی مکانیزم بدست میآیند که شامل القای مرگ سلولی برنامهریزی شده و تفکیک سلولی، توقف چرخه سلولی و مهار رشد و تکثیر در انواع مختلف خطوط سلولی سرطان خون هستند. این موضوع نشان دهنده این است که بره موم و اجزای پلیفنولی آن را شاید بتوان به عنوان ضمایم موثر در شیمیدرمانی در درمان سرطان مورد استفاده قرار داد.
خواص بره موم
بره موم به دلیل اجزای تشکیل دهنده خود، همواره به عنوان دارو استفاده شده و امروزه ما این ماده غذایی را در مقیاس بزرگ، در بسیاری از داروها وارد کردهایم. اما کیفیت اصلی آن، احتمالاً به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی آن است.
بره موم یک آنتیاکسیدان بسیار قوی است. اثر آنتیاکسیدانی بره موم، بیشتر از گرده گل است. این موضوع را زمانی که به دنبال درمان بیماریهای مرتبط با آسیب اکسیدانی هستید، مدنظر قرار دهید.
این اثر به دلیل غلظت بالای مواد فنولی و سایر ترکیبات آنتیاکسیدانی است. امروزه تصور میشود که رادیکالهای آزاد فعال تقریباً در تمام فرآیندهای تجزیه سلولی دخیل بوده و به مرگ سلولی منجر میشوند. تصور میشود که تنش اکسیداتیو در پیشرفت بیماریهای مزمن و فرسایشی مانند سرطان، اختلالات خودایمنی، پیری، آب مروارید، آرتروز روماتیسمی، و بیماریهای قلبی-عروقی و زوال عصبی تأثیر دارد.
بره موم را به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی میتوان به عنوان مکملی در نظر گرفت که از بیماریهای مزمن فرسایشی جلوگیری میکند. اما بره موم علاوه بر اثر آنتیاکسیدانی، از خواص بره موم مثل ضدباکتریایی، ضدویروسی، ضدقارچی، ضد زخم، ضدانگل، محافظت در برابر تشعشع، محافظت از کبد، ضدتومور، ضدجهشزایی، ضدرگزایی، پیشگیری کننده گیاهی و شیمیایی، ضدالتهاب، محرک عصبی، تعدیل عصبی (مهارکننده سیستم عصبی در بیماریهای خودایمنی)، ضد دیابت، محافظت از قلب (ضدمیوکارد، ضد ترومبوژنیک، ضد فشار خون بالا، ضد آریتمی)، بیحسی موضعی، بهبود احیای بافتهای غضروفی و استخوانی، پالپ دندان، شفابخشی، نگهدارنده غذا و ضد پوکی استخوان نیز می توان نام برد.
خواص فیزیکی بره موم
بره موم در درجه حرارت های ۲۵ تا ۴۵ درجه سانتیگراد یک ماه نرم، انعطاف پذیر و بسیار چسبناک است. در کمتر از ۱۵ درجه سانتی گراد و بویژه وقتی که کنجد باشد یا در نزدیک انجماد باشد، سخت و شکننده می شود.
بعد از چنین عملی حتی در درجه حرارت های بالاتر شکننده خواهد شد. در دمای بالاتر از ۴۵ درجه سانتی گراد بطور فزاینده چسبناک و صمغی خواهد گردید.
معمولا بره موم در ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتی گراد مایع خواهد شد، اما برای بعضی نمونه ها نقطه ذوب ممکن است تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد نیز برسد.
الزامات کیفی مربوط به گردآوری بره موم
بسیار مهم است که بره موم چگونه گردآوری میشود. بره موم را میتوان با استفاده از روشهای زیادی گردآوری کرد و در سال ۲۰۱۰ گروهی از محققان ایتالیایی، نمونههای بره موم گردآوری شده بوسیله روشهای زیر را به لحاظ شیمیایی مشخص کردند: بوسیله خراشیدن با استفاده از کاردکهای پلاستیکی و قلمهای چوبی. نتایج نشان دادند که بره موم گردآوری شده بوسیله قلمهای چوبی، دارای بالاترین مقادیر مواد بلسانی بوده و بهترین کیفیت را داشتند.
یک مقاله پژوهشی آرژانتینی، استفاده از کاردکهای پلاستیکی را به عنوان روش گردآوری بهتری نسبت به خراشیدن توصیه میکند، زیرا این روش آلودگی سربی کمتری دارد. توصیه شده است که بره موم از بهار تا پاییز جمعآوری شود. بره مومی که در طی زمستان درون کندو بوده، بسیار تیرهتر است و دارای کیفیت کمتری است.
آلودگی (ناخالصی)
زنبورهای عسل از بره موم برای مهر و موم کردن کندوهای خود از گزند دشمنان و جهت محافظت از کندو در برابر میکروارگانیزمهای مختلف که ممکن است آنها را آلوده کند، مخصوصاً در زمستان، استفاده میکنند. زنبورداران جهت محافظت بیشتر از کندو، از مواد مختلفی استفاده میکنند، اما این بدین معناست که بره موم ممکن است به راحتی بوسیله این مواد آلوده شود.
مهمترین آلوده کنندهها، فلزات سنگین و آکاریسیدهای ترکیبی چربیدوست استفاده شده جهت کنترل کرم ریزِ فاروا هستند. با این حال، حتی در بره موم ارگانیک تأیید شده نیز وجود آلودگی جزئی غیرقابل اجتناب است.
[wpipa id=”3196″]
آیا بره موم توسط طب سنتی به عنوان یک مکمل در نظر گرفته میشود؟
در اکثر کشورهای جهان، استفاده از بره موم قاعده خاصی ندارد. در برخی کشورها، مانند اتریش، فرانسه، اسپانیا، ژاپن، تایوان، کره جنوبی، ایالات متحده آمریکا و برزیل، بره موم، در کنار سایر محصولات زنبور مانند گرده گل و ژل رویال، به عنوان یک مکمل غذایی در نظر گرفته میشود. اما در سایر کشورها نظیر سوئیس و آلمان و همچنین در آسیا، به عنوان دارو شناخته میشود.
ما باید تفاوت طبیعی و خواص متفاوت بره موم را که کاربرد دارویی آن را دشوار میکند، نیز در نظر بگیریم. دکتر استفان بوگدانوف به افراد توصیه میکند که بره موم را به عنوان یک مکمل غذایی با خواص کاربردی در نظر بگیرند.
نظر شما درمورد ترکیبات بره موم چیست؟لطفا نظر خود را در قسمت دیدگاه ها برای ما بنویسید.
دیدگاهی در مورد “ترکیبات بره موم و مواد تشکیل دهنده آن را بهتر بشناسید”
ممنون.
لطفا قیمت بره موم طبیعی رو هم بگین و اینکه از کجا میتونم بخرم
سلام
لطفا به صفحه “خرید بره موم” مراجعه کنید و یا با شماره های پشتیبانی تماس بگیرید.
موفق باشید