عسل چگونه تولید میشود؟ نحوه تولید عسل توسط زنبور

آیا میدانید عسل چگونه تولید میشود؟ زنبورهای کارگر ابتدا شهد گل های گوناگون را جمع آوری کرده و سپس آنزیم های ویژه ای از بدن خودشان به آن اضافه میکنند. این اقدامات اولیه، پایه ای برای تبدیل شهد به عسل است.

در مرحله بعد، زنبورها با بال زدن مداوم، آب اضافی شهد را تبخیر می کنند تا غلظت آن بالا برود. این فرآیند، شامل تغییرات بیوشیمیایی کنترل شده ای است که با همکاری هزاران زنبور در کندو انجام می شود. این کار باعث می شود عسل به ماده ای پایدار با ماندگاری طولانی تبدیل شود.۱

برخلاف تصور رایج، عسل فقط شهد غلیظ شده نیست؛ بلکه نتیجه همین واکنش های پیچیده آنزیمی و کاهش آب است. این فرآیندها ارزش غذایی عسل را بالا می برند و به آن خاصیت ماندگاری طولانی میدهند که به ما امکان می دهد از فواید آن برای مدت ها بهره مند شویم.

در این مقاله، تمام مراحل تولید عسل، نقش دقیق زنبورها در هر مرحله و اینکه چگونه نوع گیاهی که زنبور از آن شهد جمع می کند بر کیفیت نهایی عسل تأثیر می گذارد را با هم بررسی می کنیم.

عسل چگونه تولید میشود؟

۱- جمع آوری شهد

جمع آوری شهد توسط زنبورعسل اولین قدم در تولید عسل طبیعی است و با جستجوی منابع قندی در طبیعت شروع می شود. این کار مهم را زنبورهای کارگر مسن تر که به آن ها جستجوگر می گویند، انجام می دهند.۲

این زنبورهای جستجوگر با حس بویایی قوی خود و با استفاده از نوعی رقص خاص، محل گل های پرشهد را پیدا می کنند. آن ها با این رقص، مسیر و فاصله منبع شهد را با دقت به سایر زنبورهای کندو اطلاع می دهند.

شهد، مایعی شیرین و غنی از قند است که از غدد خاصی در گل ها به نام شهددان ترشح میشود. زنبور عسل با استفاده از زبان لوله مانند و بلند خود به نام خرطوم، شهد را می مکد.

شهد مکیده شده در اندامی کیسه مانند به نام کیسه عسل ذخیره می شود. این کیسه مثل یک مخزن موقت عمل می کند و از دستگاه گوارش زنبور جداست، بنابراین شهد بدون تغییر شیمیایی به کندو حمل می شود. ۳

شهد عمدتاً از آب (حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد)، ساکارز، گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است. البته ممکن است مقداری اسید آمینه، ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی دیگری مثل ترکیبات فنولی یا آلکالوئیدی هم در شهد باشد که بعداً روی طعم و خواص عسل اثر می گذارند.۴

جالب است که زنبورهای جستجوگر هنگام پرواز به سمت کندو، بخشی از آب شهد را در همان کیسه عسلی تبخیر می کنند. این کار باعث می شود شهدی که به کندو می رسد کمی غلیظ تر باشد و انرژی کمتری برای فرآوری نهایی لازم باشد.

زنبورها همیشه فقط از شهد گل ها استفاده نمی کنند. گاهی ماده شیرین دیگری به نام عسلک را جمع آوری می کنند که توسط حشراتی مثل شته ها روی گیاهان تولید می شود. عسل به دست آمده از عسلک معمولاً تیره رنگ تر است، مواد معدنی بیشتری دارد و ترکیبش با عسل گل فرق می کند.

وقتی کیسه عسل پر شد، زنبور جستجوگر به کندو برمی گردد. اما شهد را مستقیم داخل سلول های مومی نمی ریزد. به جای آن، طی فرآیندی به نام تروفالاکسیس یا تبادل دهان به دهان، شهد را به زنبورهای جوان تر داخل کندو، که به آن ها زنبور پردازشگر می گویند منتقل می کند.

این مرحله جمع آوری شهد، اساس کل فرآیند تولید عسل است. کیفیت شهدی که زنبور جمع می کند، مستقیماً بر تمام ویژگی های عسل نهایی، از طعم و رنگ گرفته تا خواص آن، تأثیر می گذارد.

عسل چگونه تولید میشود

۲- انتقال به کندو و پردازش اولیه

Returning foragers pass their nectar loads by trophallaxis to receiver bees.

ترجمه: زنبورهای جستجوگر، هنگام بازگشت به کندو، شهد را با تبادل دهان به دهان به زنبورهای پردازشگر می دهند. nature

در حین این تبادل دهان به دهان و بعد از آن، زنبور پردازشگر آنزیم های مهمی از غدد خود به شهد اضافه می کند تا واکنش های بیوشیمیایی کلیدی را شروع کند.

مهم ترین آنزیم اضافه شده، اینورتاز است که قند پیچیده ساکارز را به قندهای ساده تر گلوکز و فروکتوز می شکند.

آنزیم دیگر، گلوکز اکسیداز است که با تبدیل بخشی از گلوکز به اسید گلوکونیک و پراکسید هیدروژن، به حفظ عسل کمک کرده و خاصیت ضدمیکروبی به آن می بخشد.۵

این فعالیت های آنزیمی، شهد را پایدارتر کرده و آن را برای مراحل بعدی آماده می کند. همزمان، فرآیند کاهش رطوبت شهد که از زمان پرواز زنبور شروع شده بود، ادامه پیدا می کند و غلظت قندها بالاتر می رود.

بنابراین، تبادل دهان به دهان یا تروفالاکسیس، فقط یک تبادل غذایی ساده نیست، بلکه یک روش هوشمندانه برای پردازش بیوشیمیایی و دفاعی است که به تولید عسلی ایمن و با ماندگاری بالا کمک می کند.

 

۳. وقتی زنبورهای مزرعه‌ رو به کندو میرسند، شهد را به زنبورهای کارگر میدهند. زنبورهای کارگر نیز آن را آنقدر میخورند و باز میگردانند که به غلظت مناسب برسد و سپس آن را در سلولهای شش ضلعی شان عسل ذخیره میکنند.

۴. درب سلول ها را باز میگذارند و فرآیند تبخیر رطوبت از عسل را با به هم زدن بالهایشان روی آنها شروع میکنند.

۵. بعد از اینکه شهد خشک شد درب سلول ها را با موم میبندند. و بفرما! (و حالا انسان می آید و همه عسل را برای خود میبرد!)

چگونه عسل از عسلک درست میشود؟

نام دیگر آن عنصر قهوه ای یا عسل جنگلی  است. زنبورها میتوانند بجای شهد گلها، شیره روی برگ گیاهان و درختان را که به آن عسلک میگویند جمع آوری کنند. عسلک را حشرات مکنده همچون شته با تغذیه از گیاهان از خود بجا میگذارند. آنها عصاره  گیاهان را میمکند تا پروتئین مورد نیازشان را تامین کنند، باقیمانده عصاره ای که استفاده نمیکنند دفع میشود و حاوی قند است. (مطمئن نیستم گفتن این موضوع به شما کار درستی باشد!)

بقیه مراحل بعد از جمع آوری عسلک مانند مراحل درست کردن عسل انجام میشود.

تولید عسل از عسلک

تهیه و تولید عسل از عسلک

جمع آوری این قطرات خطراتی نیز دارد:

۱. به زنبورهایی که عسلک جمع میکنند باید به نوعی پروتئین رساند زیرا عسلک بر خلاف گرده، پروتئینی ندارد.

۲. بخاطر اینکه عسلک مواد غیر قابل مصرف زیادی دارد و فرآیند عسل سازی از آن برای زنبورها کم بازده و خسته کننده است، زنبوردارها در سرمای زمستان باید عسلک ها را قبل از اینکه زنبورها به آن دسترسی پیدا کنند از روی گیاهان پاک کرده و از مریض شدن آنها جلوگیری کنند. وگرنه ممکن است تمام کلونی زنبورها بدلیل اسهال از بین بروند.

در مقایسه با عسلی که از گل ها تهیه میشود، عسلِ عسلک تیره رنگ تر است و بوی شدیدی مثل بوی میوه پخته شده یا مربای انجیر دارد. به شیرینی عسل گلی نیست و به ندرت شکرک میزند.

آیا زنبورها عسل را بالا می آورند؟

بله اما نه از معده اصلی شان بلکه از یک معده مخصوص که فقط برای این کار استفاده میشود.

دمای داخل کندو چقدر است؟

همیشه حدود ۳۶ درجه سانتی گراد، یعنی دمای بدن انسان است. و زنبورها آن را در هر شرایطی، چه در زمستان، چه در تابستان یکسان نگه میدارند.

این بالاترین دماست که نگهداری عسل در آن بهتر است زیرا در این دما مواد مغذی آن از بین نمیروند.

تهیه عسل طبیعی

بعد از اینکه زنبورها، سلولهای عسل را با موم میبندند، زنبوردارها میتوانند شان ها را بردارند، درب های مومی را با یک تیغه مخصوص جدا کنند و قاب شان ها را داخل دستگاهی ویژه قرار دهند که عسل را از سلول های مومی جدا میکند، سپس عسل پاکسازی و بسته بندی میشود.

فرآیند ابتدایی تولید عسل این گونه است. امروزه روش های متفاوتی ابداع شده، تکنولوژی در زنبورداری نیز تاثیر خودش را گذاشته است.

یادتان باشد عسل طبیعی را از زنبوردارهای محلی تهیه کنید، زیرا نه تنها محصولی مطمئن میخرید بلکه به مزرعه داران نیز کمک کرده اید. جمعی از زنبورداران محلی مورد اعتماد از طریق فروشگاه اینترنتی آهوتا عسل های خام و طبیعی شان را بفروش می رسانند.

زنبورداری

منابع:

  1. Honey Storage and Ripening in Apis mellifera – Michael Eyer, Agroscope
  2. Division of Labor Mechanisms in Honeybees – Brian R. Johnson, University of California
  3. Sugar Concentration Adjustment in Orchid Bees – Pokorny et al., University of Bochum
  4. Diet-Dependent Gene Expression in Honey Bees – Wheeler and Robinson, University of Illinois
  5. Methodologies for Assessing Antibacterial Activity of Honey – Dr. Md Lokman Hossain, Antibiotics (MDPI)

29 دیدگاه در “عسل چگونه تولید میشود؟ نحوه تولید عسل توسط زنبور

  1. محمد گفت:

    باسلام من نوشته های شمارو دقیق خواندم وکلی چیز یاد گرفتم ولی باوجودبالا رفتن معلوماتم ازیک طرف وازطرف دیگه دیوانه هم شدم چرا چون فکرکردن به این موجود ادمو دزوانه میکنه خدا چی افریده وچراافریده وقتی دقیق مطالعه کنی خوب دیوانه نشی عجیبه ممنون از زحمات شما

  2. عباسعلی رضایت گفت:

    سلام،عسلی که دوباره توسط زنبورخورده شودچه خواصی پیدامیکند

  3. Fahim گفت:

    سلام اینجا بندرعباس هست توی گرمای تابستان یه کندوی عسل توی بالکن طبقه سوم خونمون کنار جعبه ابزارو روی طبقات چوب درست کرده الان جرات ندارم برم بالکن وسایل بردارم 😀
    و اینکه بعد از چند هفته میشه برداشت کرد از این کندو🥰
    و اینکه آیا بعد از برداشت ممکنه دوباره برگرده و اینجا کندو بسازه🤔

  4. ناصر(اصفهان) گفت:

    سلام
    خیلی از زحماتتون تشکر میکنم که با این توضیحاتی که راجع به این حشره کوچک دادین بیشتر مبهوت عظمت و بزرگی پروردگارم شدم(الله اکبر)

  5. aazam گفت:

    با این روش گرده افشانی گلهاتوسط زنبور عسل انجام میشه

  6. Z گفت:

    سلام یه توضیح برای کودک میدین که بهش بگم

  7. الناز گفت:

    عالی خیلی زیبا و آموزنده بود

  8. محمدرضا گلشادی گفت:

    چقدرزیبا عظمت خداوند منان در دل می نشیند (تبارک الله احسن الخالقیین)

  9. سیاوش گفت:

    عالی بود ولی هیچی نفهمیدم

  10. فیضی گفت:

    عالی و سپاس

  11. مهدی گفت:

    باسلام و تشکر:خیلی عالی و شرین . ممنون که با حصوله مطالب رو جمع بندی و ارائه کردید

  12. مريم گفت:

    ممنون از اطلاعات خوبتون. فقط نگفتین گرده هایی که به پای پشتی میچسبه رو چیکار میکنن؟

    1. پشتیبان سایت گفت:

      سلامپمنشورتون گرده گل هست احتمالا.
      در مقالات دیگر کامل توضیح دادیم

    2. حسین گفت:

      میبرن توکندو واسه ذخیره تو یه قسمت از قابها داخل همون حجره های شش گوش انبار میکنند.

  13. امید قهرمانی همدان زیبا گفت:

    سلام
    آفرینش خال ریزی برسرپرگار او
    وای آن کس که نماید شبهه ای در کار او

    عالی بود
    استفاده کردم

  14. ناشناس گفت:

    عالی بود

  15. ناشناس گفت:

    عالی بود ممنونم.

  16. حسین گفت:

    باعرض سلام
    بسیار دقیق علمی و جذاب بود
    متشکرم

  17. علی گفت:

    ممنون بسیار مفید بود با اجازتون قسمتی از متن رو کپی میکنم

    1. تینا گفت:

      چقدر کامل بود ممنونم

  18. ملکی گفت:

    سلام خیلی چیزا دستگیرم شد ممنون

  19. محمد گفت:

    سلام وتشکربابت اطلاعات سایت
    ای کاش ازشبکه های خبری برای آگاهی دادن به جامه نسبت به عسل طبیعی برنامه ای پخش بشه تاهمه زنبوردارن ازبمباران نظرهای بی اساس وآزاردهنده نفس راحتی بکشیند.

  20. شنتیا جاودانه نیا گفت:

    عالی بود

  21. ناشناس گفت:

    بسیار آموزنده بود

  22. ناشناس گفت:

    معلومات خوبی بود

  23. Erfan گفت:

    عالی بود عااااااااااالی

  24. vidao گفت:

    عالیی بود مث همیشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *