خواص عسل رزماری

عسل رزماری واقعی اشاره شده در این مقاله، عسل ترکیب شده با رزماری نیست. عسل ترکیب شده یا طعم‌ دار شده با رزماری به عنوان یکی از اجزای با ارزش در آشپزی به شما می‌رود که از ترکیب عسل چند گل با رزماری تهیه می‌شود. محصول حاصل با عسل واقعی که توسط زنبور عسل از شهد گل تولید می‌شود، تفاوت دارد.

ویدئو خواص عسل رزماری

در حال بارگذاری...

گیاه رزماری

نام: رزماریوس اوفیسینالیس (Rosmarinus officinalis)

تیره: نعناعیان

نام‌های دیگر: گیاه رزماری، رزماری باغ، ژاله دریایی

ریشه‌شناسی: نام این گل هیچ ارتباطی با گل رز یا نام حضرت مریم ندارد. این نام از لغات لاتین «ژاله» (ros) و «دریا» (marinus) مشتق شده است. این گیاه همچنین گاهی اوقات با نام آنتوس شناخته می‌شود که لغت باستانی یونانی به معنی «گل» است.

عسل رزماری چیست

توصیف گیاه: ساقه چوبی، چند ساله، همیشه سبز، برگ‌های سوزنی شکل و گل‌های سفید، صورتی، بنفش یا آبی. این گیاه در بهار و تابستان در آب و هوای معتدل گل می‌دهد، اما می‌تواند در آب و هوای گرم نیز دارای شکوفه دائمی باشد. این گیاه تا ارتفاع دو متر رشد می‌کند. این گیاه بومی مناطق مدیترانه‌ای است، اما در آسیا و آفریقا نیز می‌توان آن را یافت.

ترکیبات شیمیایی: برگ‌های گیاه حاوی روغن اساسی تا میزان ۲ درصد هستند، که از سینئول، کامفور، برنئول، لیمونن، پینن و کامفن تشکیل شده است. بعلاوه، رزماری حاوی تانین‌ها، رزین‌ها، تلخی، فلاوونوئیدها و ساپونین گیاهی و کمی نیز ساپونین اسیدی است.

روایت‌ها درباره رزماری، به نحوی رابطه بین این گل و نام «ژاله دریایی» را توضیح می‌دهند. این روایت را می‌توان در کتاب خطی پلینی یافت که رنگ آبی غیرعادی رزماری را توصیف می‌کند: دریای مدیترانه با موج‌های کف‌آلود خود، بوته‌های این گل را می‌شورند و رنگ آن‌ها را به آبی تبدیل می‌کنند. بر همین اساس، نام رزماری از نام لاتین «ژاله دریا» گرفته شده است. رزماری توسط مصریان، عبری‌ها، یونانی‌ها و رومی‌ها مقدس به حساب می‌آمد و در قرون وسطی برای دور کردن ارواح شیطانی و محافظت در برابر طاعون مورد استفاده قرار می‌گرفت.

در قرون وسطی، زمین‌ها و علفزارهای وسیع و یکدست رزماری در فرانسه وجود داشتند. گفته می‌شود که گوسفندان در آنجا به چرا می‌پرداختند و گوشت آن‌ها طعم و مزه خاصی به خود می‌گرفت. رزماری در مراسم‌های عروسی نیز استفاده می‌شد. عروس تاجی از گل بر سر می‌گذاشت و داماد و مهمانان عروسی نیز یک شاخه از آن را به لباس خود سنجاق می‌کردند. احتمالاً در همین دوره بوده است که راهب‌ها شروع به جمع‌ آوری با ارزش‌ترین عسل رزماری کردند. این عسل در گذشته نیز وجود داشته و هنوز هم در جنوب فرانسه و جزیره مینورکا تولید می‌شود.

در افسانه‌ها، رزماری به عنوان یک گیاه بهبود دهنده حافظه مشهور بوده (که اخیراً توسط تحقیقات درستی این ادعا به اثبات رسیده است) و به عنوان نمادی برای یادآوری در زمان برگزاری جشن‌های یادبود و تشییع جنازه جنگ در اروپا و استرالیا مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در رمان هملت از شکسپیر، اوفیلیا می‌گوید: «یک رزماری در آنجاست، که برای یادآوری است».

امروزه مصرف پودر رزماری برای رفع سرگیجه، فشار خون پایین، استرس و تنش‌های عصبی، خستگی عمومی و ناتوانی جنسی توصیه می‌شود. معجون حاصل از برگ‌های رزماری، شکم و دستگاه گوارشی را تحریک می‌کند و دمنوش آن در درمان بیماری‌های لختگی خون، آنفارکتوس میوکاردی و سایر بیماری‌های قلبی-عروقی مفید هستند.

رزماری درون غذاهای ما چاشنی مورد علاقه مردم مناطق مدیترانه‌ای است. در حالی که این گیاه در مناطق قفقاز و شبه جزیره کریمه بصورت خود رو (بدون کشت) می‌روید، علف خشک و تمیز و انواع ادویه‌های ساخته شده از رزماری در فرانسه، پرتغال، یونان، اسپانیا، ایتالیا و حتی شمال آفریقا و ایالات متحده نیز وجود دارند.

موارد منع مصرف رزماری

در حالی که در برخی کشورها از رزماری برای درمان صرع استفاده می‌شود (تنها در محیط‌های درمانگاهی و تحت نظارت کادر درمانی)، مصرف آن در دوران بارداری و موارد ابتلا به صرع منع شده است. در افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز باید با احتیاط مصرف شود. همچنین از آنجایی که این گیاه بسیار انرژی‌ زا است، شامگاه نباید مصرف شود.

روغن رزماری برای چه مواردی مفید است؟

روغن رزماری بوی واضح و فرح‌بخشی دارد، رنگ آن شفاف و از لحاظ غلظت نیز رقیق است. این روغن از طریق تقطیر بوسیله بخار، از رأس گل‌دار گیاه استخراج می‌شود که بازده ۰/۱ تا ۰/۲ درصدی دارد. بالاترین درصد استخراج روغن‌های اساسی در گیاهانی یافت می‌شود که به سن سه سال رسیده باشند.

پاراسلسوس، پزشک و گیاه‌شناس آلمانی-سوئیسی، یکی از افرادی بود که به درک خاصیت دارویی گیاهان در قرن ۱۶ میلادی کمک شایان توجهی کرد. او اولین کسی بود که از ارزش روغن رزماری به دلیل توانایی تقویتی آن برای کل بدن، از قبیل بهبود اندام‌های حساس مانند کبد، قلب و مغز اطلاع یافت.

علف رزماری بیشتر از هر چیزی، برای اهداف پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نوک ساقه‌ها باید پیش از گل‌دهی قطع شده و به سرعت و با دقت خشک شوند (بهترین روش خشک کردن رزماری، در زیر لبه پشت بام در نواحی بادخور است). دمای خشک کردن نباید بیشتر از ۳۰ تا ۳۵ درجه سانتی گراد (۸۶ تا ۹۵ درجه فارنهایت) باشد، در غیر این صورت مهم‌ترین جزء رزماری، یعنی روغن آن، از بین خواهد رفت. رزماری یکی از بهترین داروها برای درمان مشکلات پوست سر و ریزش مو می‌باشد.

مواد معدنی عسل طبیعی

خواص روغن رزماری برای سلامتی

– پاکی: یک قطره روغن رزماری را روی کف دستان خود بریزید و دو دست خود را مالش دهید و دستان خود را به مدت یک دقیقه بر روی دهان و بینی خود بگذارید.

– سرفه: هر چند ساعت یک بار، یک یا دو قطره روغن رزماری را بر روی سینه و گلوی خود ماساژ دهید.

– انواع سردردها: یک قطره روغن رزماری را بر روی دست خود چکانده و جلوی دهان و بینی خود بگیرید. همچنین می‌توانید یک قطره از این روغن را بصورت موضعی بر روی محل سردرد خود بمالید.

– آموزش و حافظه: روغن رزماری را در سراسر اتاق خود اسپری کرده، بوی آن را مستقیماً از بطری روغن استشمام کنید؛ این روغن را بر روی شقیقه‌ها یا بطور مرتب بر روی انگشتان پای خود بمالید.

– عفونت‌های واژن: یک یا دو قطره از آن را درون یا پیرامون واژن بمالید و مطمئن شوید که پیش از استعمال داخلی، آزمایش حساسیت نسبت به آن را انجام دهید.

روغن رزماری در موارد زیر نیز می‌تواند مفید باشد:

– در موارد سوءهاضمه: روغن رزماری اغلب جهت تسکین باد شکم، دردهای شکمی، یبوست، نفخ و تحریک اشتها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

– سم‌زدایی کبد: تحقیقات جدید نشان می‌دهند که روغن اساسی رزماری می‌تواند به سم‌زدایی کبد و تنظیم تولید و ترشح صفرا کمک کند.

– کاهش استرس: روغن رزماری سطح کورتیزول، یکی از هورمون‌های موجود در بزاق که در حین واکنش جنگ یا گریز بدن نسبت به استرس ترشح می‌شود، را کاهش می‌دهد. تحقیقی در سال ۲۰۰۷ با عنوان «بو کردن اسطوخودوس و رزماری، فرآیند زدودن رادیکال‌های آزاد را افزایش و سطح کورتیزول بزاق را کاهش می‌دهد» نشان داد که صرفاً بوییدن این روغن به مدت ۵ دقیقه، سطوح کورتیزول و استرس را بطور چشمگیری کاهش می‌دهد.

– تسکین درد: روغن اساسی رزماری در درمان سردرد، دردهای ماهیچه‌ای و حتی آرتروز استفاده می‌شود. ناحیه مبتلا را با استفاده از روغن اساسی ماساژ دهید. روغن اساسی رزماری به دلیل خواص ضدالتهابی خود، برای دردهای رگ به رگ شدگی (پیچ خوردگی) و دردهای مفصلی نیز مفید است.

– تقویت سیستم ایمنی بدن: بر اساس تحقیق فوق‌الذکر، ماساژ و استشمام همزمان روغن رزماری، باعث افزایش قابل توجه فعالیت زدودن رادیکال‌های آزاد در بدن افراد تحت آزمایش شده است.

– کمک به رفع مشکلات تنفسی: بوی این روغن باعث تسکین خلط گلو شده و به دلیل اثرات ضدعفونی کنندگی و ضد انقباضی خود، برای بسیاری از آلرژی‌های تنفسی، سرماخوردگی‌ها، گلودرد و آنفلوآنزا مفید است.

– روغن رزماری برای رشد موها مفید است و باعث کاهش موخوره نیز می‌شود. برای این منظور، این روغن معمولاً با روغن اسطوخودوس مخلوط می‌شود.

عسل رزماری طبیعی

عسل رزماری چیست؟

عسل رزماری در نواحی مدیترانه‌ای، بخصوص فرانسه و اسپانیا، رایج است. طعم منحصر به فرد، این عسل را از سایر انواع عسل متمایز می‌کند. اما از آنجایی تولید آن به شرایط آب و هوایی انتهای زمستان و اوایل بهار بستگی دارد، روش تولید آن به ندرت مشابه روش تولید عسل‌های دیگر است.

رنگ: سفید روشن تا بسیار روشن (ماکزیمم ۳۵ میلی متر فوند)

مزه: خوش طعم، زمانی که عسل آن تازه باشد، مزه آن بسیار خوشایند است.

دوام/طعم پس از خوردن: کوتاه مدت

مزه: مانند گل و میوه

شدت بو: ضعیف تا متوسط

میزان شیرینی: متوسط

میزان تلخی: ناموجود

اسیدیته: ضعیف

مقدار آب: بسیار پایین، ۴/۱۶ تا ۱۷ درصد

pH: ۸/۳ تا ۴ (پایین)

رسانایی الکتریکی: ۱۵/۰ (پایین)

میزان مواد معدنی: پایین

کریستالیزاسیون: به سرعت به بلورهای ریز تبدیل می‌شود

گلوکز: ۱/۳۳ تا ۳۹ گرم در هر ۱۰۰ گرم عسل

فروکتوز: ۴/۳۸ تا ۴۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم عسل

دی‌ساکارید: ۱۳٪، معمولاً مالتوز

ارلوزا: ۲٪

میزان آنزیم‌ها: پایین (مجوز دستورالعمل غذایی اروپا برای مینیمم دیاستاز با مقدار ۳)

دیاستاز: DN ۷/۹ (پایین)

اینورتاز: U/kg ۴/۵۶

پرولین: ۲۷۱ میلی گرم در هر کیلوگرم عسل (پایین)

مقدار گرده گل رزماری پایین و کمتر از ۱۰٪ گزارش شده است.

توان ضد باکتریایی: متوسط، کم تا زیاد (مانند اقاقیا، نارنج، یونجه (آلفالفا)، گل آفتابگردان)

خواص عسل رزماری برای سلامتی

عسل رزماری دارای خواص نیروبخش بوده و در موارد کاهش وزن، آماس عصبی و سرماخوردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین داروی ضدالتهابی خوبی نیز می‌باشد. رومی‌های عسل رزماری را بسیار دوست داشتند و آن را بهترین نوع عسل در جهان می‌دانستند.

* عسل رزماری نارسایی کبدی و سایر مشکلات کبد را رفع می‌کند.

* عسل رزماری به درمان بیماری‌های ناحیه شکم بخصوص بیماری‌های مرتبط با هضم آهسته کمک می‌کند.

* عسل رزماری به رفع مشکلات دستگاه گوارشی کمک می‌کند.

* عسل رزماری نوعی نیروزای قوی است که مصرف آن در کودکان و افراد مسن توصیه شده است. همچنین مصرف آن برای افراد پرکار نیز مفید است.

* عسل رزماری پوست را مرطوب می‌کند

عسل رزماری برای پوست مفید است و بنابراین در صنایع تولید لوازم آرایشی، بطور گسترده به عنوان یک ماده مرطوب کننده مهم استفاده می‌شود.

تحقیقی در سال ۱۹۹۹، نوعی کرم مبتنی بر عسل رزماری را به منظور بدست آوردن بالاترین میزان آب‌دهی پوستی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. پژوهشگران در این تحقیق، بررسی کاملی بر روی پایداری ساختاری و فیزیکی آن انجام داده و اثر درمانی آن بر پوست را ارزیابی کردند. نتایج نشان دادند که «این امولسیون، درجه بالایی از مرطوب کنندگی/قدرت نرم کنندگی را ارائه می‌دهد که نه تنها به شکل داروی پوستی یودرمیک بسیار خوب، بلکه به عنوان یک حامل بسیار مناسب برای فرمولاسیون داروهای پوستی و یا پزشکی پوست، دارای صلاحیت می‌باشد.

* عسل رزماری در ترکیب با سیر و شیر خشک، تخریب اسپرم‌ها از کاهش می‌دهد. تحقیق در سال ۲۰۱۵، اثرات عسل رزماری به عنوان یک منبع انرژی و محافظ سلول در برابر سرما در ترکیب با سیر و شیر خشک را بر کیفیت سلول جنسی قوچ نر در طی سرمایش بررسی کردند. نتایج نشان دادند که افزودن عسل و سیر، باعث کاهش زوال اسپرم در دمای ۴ درجه سانتی گراد می‌شود.

خواص عسل طبیعی

عسل رزماری واقعی را از کجا می‌توان خریداری کرد؟

اگر به مناطق مدیترانه‌ای اروپا سفر کنید، می‌توانید این عسل را از طریق مردم محلی بیابید، یا می‌توانید از برخی فروشگاه‌های ایتالیایی یا اسپانیایی، بصورت آنلاین خریداری نمایید. در ایران نیز میتوانید به فروشگاه عسل آهوتا مراجعه کرده و درباره تهیه این عسل اطلاعات کسب کنید.

عسل معمولی را چگونه با رزماری ترکیب کنیم؟

هر گونه عسل خام یا عسل حرارت دیده را می‌توان جهت ترکیب با رزماری استفاده نمود. این کار را می‌توانید به آسانی از طریق ترکیب عسل، آب و شاخه‌های رزماری تازه چیده شده درون یک ظرف سس انجام دهید. دو روش برای تولید عسل مخلوط شده با رزماری وجود دارد:

روش گرم:

مخلوط بالا را جهت ایجاد ترکیب بهتر طعم آن‌ها کمی گرم کنید، اما نجوشانید، زیرا این کار ممکن است باعث تبلور قندهای طبیعی عسل شود. ظرف را از روی حرارت بردارید و بگذارید تا پس از سرد شدن و با توجه به سطح طعم مورد نیاز، به مدت ۱۵ دقیقه یا بیشتر در دمای اتاق باقی بماند. هر چه این عسل زمان بیشتری باقی بماند، رزماری بیشتر درون آن ترکیب می‌شود.

روش سرد:

این روش معمولاً بصورت تجاری استفاده می‌شود و بدین صورت است که باید بگذارید تا این مخلوط به مدت چندین ماه باقی بماند، تا طعم شاخه‌های رزماری کاملاً به درون عسل نفوذ کند. این کار همچنین اجازه می‌دهد تا گرده‌های طبیعی درون مخلوط باقی بمانند. این نوع خیساندن سرد اکثراً در مزارع طبیعی (ارگانیک) قابل دسترسی هستند که از آفت کش‌ها یا مواد شیمیایی در نزدیکی زنبورها یا محصولات کشاورزی خود استفاده نمی‌کنند.

در چه مواردی در آشپزی می‌توان از عسل رزماری استفاده کرد؟

در طیف وسیعی از دستورهای غذایی، به عنوان چاشنی سالادها و سس انواع سبزیجات می‌توان از عسل رزماری استفاده کرد. در پخت گوشت نیز می‌توان از عسل رزماری استفاده نمود. این عسل همچنین ممکن است بر روی دسرها و میوه‌ها نیز ریخته شده و برای شیرین یا تند مزه کردن قهوه و چای مورد استفاده قرار گیرد. این عسل را می‌توان در ترکیب با آب لیمو یا روغن زیتون، به منظور حفظ رطوبت طعم گوشت، بر روی گوشت کباب مالید.

نتیجه‌گیری

اگر شما نسبت به گرده گل یا عسل آلرژی ندارید، همچنین از طعم‌های ظریف لذت می‌برید، پس رزماری یک انتخاب خوب برای شما است. با این حال، به یاد داشته باشید که همیشه عسل خود را از منابع موثق به دست آورید و برچسب اطلاعات مربوط به ریشه، خلوص و پردازش آن را بررسی کنید. بهترین عسل تقریباً فرآوری نشده است، پس به دنبال عسلی بدون فرآوری باشید.

هم چنین به خاطر داشته باشید که این ماده خوشمزه، گران‌ قیمت است، بنابراین نسبت به عسل ارزان نیز مشکوک باشید زیرا تقلبی می باشد. در آخر، سالم‌ترین راه برای خوردن عسل رزماری و هر عسل دیگر این است که از آن لذت ببرد، چه بر روی نان، در چای، بر روی میوه و یا به تنهایی به دلیل پخت یا گرم کردن آن به هر طریقی که خواص سودمند آن را از بین نبرد.

نظر شما درباره عسل رزماری چیست؟ نظرات خود را با آهوتا در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Call Now Button